Најновије

Да ли се буди опасни супервулкан који би могао да збрише Америку?

Талас од готово 900 земљотреса погодио је Национални парк Јелоустоун у периоду од 12. јуна до данас. Да ли би ови потреси могли да значе буђење једног од најопаснијих супервулкана на свету?
Када би се активирао вулкан у Јелоустоуну, његова ерупција била би хиљаду пута моћнија од ерупције Сент Хеленса из 1980. Срећом, ризик од тог догађаја је и даље мали. Мада...
Земљотреси, од којих је најјачи бележио 4,4 степена по Рихтеру, су најснажнији и најбројнији у последњих пет година, али их је заправо било мање него у неким случајевима у протеклој деценији. 
Тремори су забележени на дубини од 14,5 километара испод нивоа мора и детектовани су у Опсерваторији вулкана у Јелоустоуну на Универзитету у Јути. 
"Јелоустоун није еруптирао 70.000 година, па је потребно много јаких земљотреса и померања тла, да би се ствари опет покренуле", стоји у писаном саопштењу тима за надзор вулкана. 
Јелоустоун је иначе највећа и најразноликија колекција природних термалних извора на свету. 
Сеизмичка активност у овој области, може али и не мора бити знак буђења супервулкана, будући да је у последњих 30 година, најјачи земљотрес који је погодио ову област имао 4,8 степени по Рихтеровој скали. 
Иначе, студија о јелоустоунском вулкану из 2013. открила је да су подземне коморе са магмом и до два и по пута веће него што се раније мислило, са системом који обухвата област дугу 90, а широку 30 километара и у којој се налази огромна количина отопљених стена. 
Када би се таква количина магме одједном ослободила, последице би биле као у случају нуклеарног рата. Северна Америка би вероватно била уништена, а велике последице претрпео би и остатак света.
Прочитајте ОВДЕ која је права намена играчкице спинер. Бићете шокирани.
Извор: Б92/Дејли Мејл

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кад би еруптирао.. била би то највећа природна катастрофа на свету....
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА