Најновије

Сазнајте колике су месечне плате министaра и ко ће бити највећи добитник, а ко губитник

Министри у Влади будућег премијера Ане Брнабић примаће плате које су већ и имали обављајући те функције.

ПОлагање заклетве чланова Владе (Фото: Јутјуб)

Оне месечно у просеку износе око 90.000 динара. Изузетак је једино министар полиције који зарађује 150.000 динара.
Ако буде примала плату коју је имао њен претходник Александар Вучић, будућа премијерка Ана Брнабић зарађиваће 112.024,19 динара или 23.199 динара више него што је примала као министар државне управе и локалне самоуправе.
Од четири потпредседника, али и министра уопште, највиша примања има министар унутрашњих послова Небојша Стефановић - 150.000 динара, а непуних 50.000 мање прима Ивица Дачић, први потпредседник и министар спољних послова - 100.215,67 динара.
Осим министарског посла, Расим Љајић, предаје и на Високој струковној школи за предузетништво
Расим Љајић, који је и министар трговине, туризма и телекомуникација од ангажовања у Влади зарађује 33.000 динара, а главни приход му је 75.000 динара које добија као предавач на Високој струковној школи за предузетништво. Тако да укупно зарађује 108.000 динаера месечно.
За свој рад Зорана Михајловић, потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре не прима зараду у Влади Србије. Наиме она плату прима на једном приватном универзитету.
Оно што ће се тек утврдити су примања Ненада Поповића, будућег министра без портфеља и Горана Тривана, будућег министра екологије. У случају да прима зараду која је имала његова претходница на том месту Ана Брнабић, Бранко Ружић могао би да очекује зараду од 88.825 динара, што је мање од оног што прима као народни посланик (110.500 динара).
"Рокада" министарстава, ако би подразумевала и "рокаду" зарада, довела би до тога да будући министар одбране Александар Вулин сад зарађује мање и то за 9.000 динара (91.000 динара), него када је био министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. А Зоран Ђорђевић би као министар рада могао да очекује за 9.000 већа примања (100.000 динара).
Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, месечно зарађује 90.246,35 динара, односно незнатно више од Душана Вујовића, министра финансија (89.535 динара) и Александра Антића, министра рударства и енергетике (89.610 динара). Исту зараду примају Горан Кнежевић, министар привреде, Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја - 90.000 динара месечно. Њихов колега министар пољопривреде Бранислав Недимовић има идентичну министарску плату, а како стоји на сајту Агенције за борбу против корупције, одрекао се накнаде од 42.000 динара коју је имао као члан Управног одбора Фонда за развој.
Захваљујући томе што има више функција и посла, Нела Кубуровић, министар правде, месечно заради плату од 91.312 динара, док као члан Високог савета судства и Државног већа тужилаца још и трећину министарске зараде, односно по 16.660 динара. За разлику од ње, министар здравља Златибор Лончар не прима министарску зараду, већ му је плата од 88.000 динара као хирурга у Клиничком центру Србије.
Вања Удовичић, министар спорта, месечно заради 89.921 динар, а незнатно мања зарада је министра кулутуре и информисања Владана Вукосављевића (88.825 динара).
Министар без портфеља Милан Кркобабић, који је задужен за регионални развој и координацију јавних предузећа месечно по том основу добије 88.000 динара, док Славица Ђукић Дејановић, такође министар без портфеља и која је задужена за демографију и популациону политику - 88.990 динара. Међутим осим тог прихода, Славица Ђукић Дејановић за ангажовање у Клиничком центру "Крагујевац" као лекар специјалиста месечно добија 40.000 динара, док јој је старосна пензија 109.999 динара.
Прочитати ОВДЕ ко је то питао на седници да ли је Ана Брнабић пројекат Тонија Блера?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шешељ о премијеркином експозеу.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА