Најновије

ИДЕТЕ НА ЈАДРАН? ЗНАЈТЕ: У хрватском мору плива 30 врста ајкула, појеле су девет људи, а ниједног Хрвата!

Лето је стигло, сезона купања, а с њима за многе и страх од морских паса, којих је у Јадрану чак 30-ак врста, од чега су само две за човека потенцијално опасне.

Ајкула (фото: pixabay.com)

Стручњаци уверавају да је вероватноћа да вас нападне морски пас један напрема 11 милиона. Ипак та се мала вероватноћа на Јадрану неколико пута остварила. Ако је недавно успео да пронађе пут до плићака у Палма де Мајорци – многи се питају може ли морски пас допливати и до неке јадранске плаже?
– Видела сам га на Малом Лошињу пре пар година када су га рибари извадили и могу вам рећи да није било баш угодно – прича Гордана из Дуге Ресе.
У Хрватској је у раљама морског пса страдало деветеро купача. Међутим, никад у историји није страдао Хрват, увек се радило о туристима који ту летују.
Прво је 1955. Немица пливала поприлично далеко од обале када ју је напала морска неман. Према речима очевидаца најпре је кружио око је, а на крају је и прогутао. Друга несрећа догодила се шест година касније. Страдао је српски ученик који је у Опатији био на одмору. Пливао је 80-ак метара од обале.
Напао је поново 1971. и поново у Опатији. Мета је био Пољак. Задобијене повреде биле су смртоносне. Новине из 1971. пишу: претпоставља се да је залутао за неким прекоокеанским бродом и сада не може пронаћи излаз на отворено море. Рибари с опатијског подручја покушавају га ухватити.
Последњи смртоносни напад велике беле ајкуле догодио се 1974. Жртва је био немачки туриста који се купао код Омиша. Примирје је трајало све до 2008. када је 43-годишњи Словенац пливао са својим уловом, односно гофом само десетак метара од обале када га је напао морски пас дуг око 5 метара. Словенац се бранио харпуном, али га је морски пас угризао за ногу. Брзом лекарском интервенцијом спашен је.
Већ девет година није забележен ни један напад у Хрватској.
– Због тога што је Јадран полузатворено море, они практично немају адекватне хране, јер се хране рибама које живе на отвореном мору – објашњава др Јаков Дулчић с Института за океанографију и рибарство Сплит.
Разлога за страх има највише у Аустралији где су само у прошлој години напали 20-ак пута и у Америци више од 50.
У просеку од морских паса у свету на годину дана страда петоро људи, коњи убију 20-оро, а краве 22-оје људи. А друге неке ајкуле, оне финансијске, довеле су до тога да ће хрватски пензионери копати по контејнерима, опширније ОВДЕ. Извор: vecernji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ајкула има и у Босни и Херцеговини
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА