Најновије

ПЕСМА ЗА СВА ВРЕМЕНА: "У грозници сам видео лик патријарха Павла и осетио божанску силу... За 5 минута је настао Видовдан" (ВИДЕО)

Милутин Поповић Захар. Композитор, текстописац, аранжер, сликар, магистар и докторанд међународног права, давне 1989. створио је “Видовдан”. По мишљењу многих, једну од три најчувеније српске песме. За сва времена.

Илустрација (Правда/Јутјуб)

Симболично, на Видовдан, Захар се присетио дана када је настала вечна српска песма, те по чијем благослову.
– Песма је настала тако што сам ја позван од стране директора ПГП-а и он је рекао да га је замолио секретар патријарха Павла да се, пре прославе 600 година од Косовског боја, направи 10 песама о Косову. Избор је пао на мене, не знам како ни зашто. Било је ту и других добрих композитора, али ја сам добио и изгледа да сам оправдао поверење. То је најбоље што сам урадио у животу. “Видовдан” пева пола света, не само Срби - каже Захар за Телеграф.
– У кратком времену сам имао ту инспирацију, а како и не бих кад сам одрастао на верским песмама у Лозници, у Тршићу, где сам и рођен. “Видовдан” је последња у низу које сам направио. Ово ми нећете веровати… Ја сам пола дана осећао страшну грозницу, нисам знао како се зовем. Од беса сам сео на под, и одједном… Видео сам лик патријарха Павла. Као да ми је послао поруку, преко неке силе божанске… Ја сам за 5 минута написао и мелодију и све строфе! За 5 минута…а у мени је то врило месец дана, откако сам почео да радим. Ето… После два дана смо кренули у снимање. Изгледа као фантазија, сањарија… Али, није – рекао је чувени Захар иза ког стоје најлепше српске песме.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА