Најновије

Ово је нова српска фабрика муниције "тешка" 90 милиона евра! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, присуствоваће данас почетку пробне производње у Фабрици стрељачке муниције у месту Узићи код Пожеге која је део пројекта развоја одбрамбене индустрије под радним називом - Одбрамбено технолошка индустријска база Србије (ОТИБС) - "Визија 2020".

Фабрика (Фото: Јутјуб)

Фабрика у коју је уложено око 90 милиона евра, чији је инвеститор фирма Борбени сложени системи, део Југоимпорт СДПР-а, производиће муницију малог калибра и у првој фази запослиће чак 350 радника. Како је и планирано, прва и друга фаза изградње те фабрике је завршена на време, а до 2020. требало би да буде завршена и трећа фаза, када ће бити запослено још додатних 100 радника.
Када говоримо о Фабрици стрељачке муниције важно је напоменути да је реч о првој фабрици која се гради након Другог светског рата у којој ће се производити мала стрељачка муниција, у комплексу који чини чак 21 објекат.
Посебан куриозитет је што ће се на једном месту производити стрељачка муниција од 9 мм, 7,62 мм, 5,56 мм и 12,7 мм, а ако је упоредимо са фабрикама у региону, чији је капацитет око седам милиона, наша фабрика производиће око 10 милиона метака.
Директор СДПР Југослав Петковић најавио је у разговору за портал СрбијаДанас.цом отварање Фабрике стрељачке муниције, рекавши да тиме раде на запошљавању стручњака у одбранбеној индустрији у којој већ ради 20.000 људи.
- Српска наменска индустрија је у константном успону, она постаје један од главних мотора наше индустрије. Само 2016. године, дакле за годину дана, СДПР је имала већу добит него за 12 година, односно од 2000. па све до 2012. године. Колики је значај наменске индустрије најбоље говори чињеница да би извоз у наредних пет до шест година могао да премаши износ од милијарду евра. Домаћа војна индустрија може да извезе све што произведе, зато што имамо квалитетно оружје - рекао је Петковић.
Прочитајте ОВДЕ шта ће добити српски мигови током модернизације?
Извор: Србијаданас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић изјавио је да је суверено право Србије да купује оружје и оруђе и поручио да Србија о томе одлучује сама као суверена и независна држава.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА