Најновије

ПРОПАЛА ПОЧАСТ ЗА УСТАШКОГ КОЉАЧА: Полиција одузела спомен плоче, окупљени урлају: "За Јасеновац су криви КГБ и Јевреји, а не ми" (ФОТО)

У хрватском граду Оточцу данас је требало да буде постављена спомен плоча усташком заповеднику Јури Францетићу, али до тога ипак неће доћи. Портал Index.hr наводи да се испред куће у којој је требало да буде постављена плоча чује усташки поклич "За дом спремни".

Јуре Францетић са сарадницима (Фото: Јутјуб/Принтскрин)

N1 наводи да је плочу је јуче одузела полиција, и преноси изјаву сувласника родне куће Францетића на којој је плоча требало да буде постављена који је изјавио да је одустао је од постављања, јер је то противзаконито. Нагласио је да је одлука власти стигла у последњем тренутку, али да ће се се људи ипак окупити испред куће, а да ће плоча "бити с њима у мислима". На фотографијама које је та телевизија објавила на свом сајту ипак види се да је тек мали број људи присустан испред куће, као и на миси која је одржана у локалној цркви.

"За Јасеновац су криви КГБ и Јевреји"

Портал пише i да је полиција још јуче запленила две различите плоче с различитим сликама, али идентичним текстом. Плоче су одузете неименованом 87-годишњаку. Портал наводи да "усташе урлају 'За дом спремни' и вичу да су за Јасеновац криви КГБ и Јевреји". Портал преноси и да је један мушкарац, за ког наводи да се зове Анте Бараба, звани Миш, изашао испред куће и почео да виче да "Јасеновац треба прекопати и видети шта је тамо било".
- Усташа на арамејском, језику Исуса Христа, значи господин човек. Црква то скрива, не жели да објави прави превод. За Јасеновац је крив КГБ! Криви су и Жидови Сингер и Кватерник - викао је Бараба.
Index.hr наводи да је интервентна јединица испред куће.

"Францетић је борац против српског фашизма"

Постављање спомен плоче Францетићу као "истакнутом усташи-антифашисти, хрватском политичару и легендарном војсковођи из Другог светског рата, против удруженог италијанског и српског фашизма" најавио је Драган Хазлер, председник Хрватске академске заједнице домовине и дијаспоре (ХАЗУД).
Хазлер је домаћој јавности познат по заговарању да у Слуњу буде постављен споменик Францетићу, оснивачу и првом заповеднику Црне легије, односно елитне јединице Независне државе Хрватске", јер је Францетић, тврди Хазлер, "водио многе борбе против четника и партизана".
Споменик је група грађана поставила у Слуњу у јуну 2000. године, а уклоњен је уз притисак домаће и међународне јавности у августу 2004, при чему је уклањању претходило међусобно супротстављена протестна окупљања, уз јаке снаге специјалне полиције.
У међувремену се из Аргентине јавио Хорхе Францетић, нећак Јуре Францетића, који каже да породица није упозната с постављањем плоче, а да они овог лета намеравају да ставе једну плочу на гроб његових родитеља, јер су партизани Францетићево тело "бацили на непознато место".
На откривање плоче позван је цео хрватски државни врх, укључујући и председницу Колинду Грабар-Китаровић, председника Хрватског сабора Гордана Јандроковића и премијера Андреја Пленковића. Хрватска влада и локалне власти противили су се постављању спомен плоче Јуре Францетића, уз оцену да је то "величање усташког злочиначког режима".

Ко је био Јуре Францетић?

Јуре Францетић био је једна од најозлоглашенијих усташких заповедника. Током НХД био је пуковник и командант Црне легије са којом је извршио многобројне масовне злочине над српским и јеврејским живљем и припадницима НОП. Касније је постао командат свих јединица Усташке војнице у Босни и Херцеговини.
Францетић је убијен 1942. године након што су партизан и тешко оштетили авион у којем се налазио и приморали га да слети код Слуња, на територију коју су тада контролисали партизани. Францетић и његов пилот одмах су ухапшени, али партизани нису могли да оих одбране од бесних сељака који су их изболи вилама. Усташки заповедник пребачен јe у партизанску болнциу, али није преживео. Због његове смерти у НДХ проглашена је деветодневна жалост.
Прочитајте ОВДЕ и какву то нову операцију Ватикан припрема за Балкан?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Злочини усташких кољача су небројени...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА