Најновије

ЗАВРШНЕ БОРБЕ ЗА МОСУЛ: Џихадисти држе 50.000 цивила као "живи штит" од напада Ирачана!

Светске агенције преносе да је питање дана када ће Мосул, други по величини град у Ираку, бити ослобођен из руку Исламске државе.

Мосул (Фото: Јутјуб)

Ирачке снаге ставиле су под контролу болницу и друге медицинске објекте у западном делу града. Претпоставља да у старом делу Мосула има око 60 хиљада људи које џихадисти користе као "живи штит" како би спречили нападе ирачке војске и полиције.
Ирачки војни званичници тврде да је ослобођен највећи део Старог града у Мосулу и да је преостало мање од једног квадратног километра где се крију џихадисти.
У очајничком покушају да избегну сигурну смрт од метка или глади и дођу на сигурно, многе породице свакодневно беже из Мосула и долазе у камп Ел Саламија у јужном делу града.
Муж 32-годишње Зеине, био је борац и веран Исламској држави. Убијен је у центру града, одмах после прве критике Исламске државе.
"Тамо нема хране. Скупљамо оно што остане од других. Од ИД смо добијали веома мало хране. Оно што су давали било је довољно само за једног члана породице", каже Зеина Садуиа.
У камп је стигло и неколико породица које су побегле кроз уске улице око некадашње Ел-Нури џамије. То је сада згариште, јер су тај верски објекат уништили борци Исламске државе прошле недеље, када су им се приближиле ирачке снаге безбедности. Многи који беже из Мосула су рањени, жедни и исцрпљени.
"Бог нас је заштитио. Спасио нас је од Исламске државе и сигурне смрти од глади. Бог ће им судити", каже Фатима Мохамед.
Они који су побегли из тог града и избегли сигурну смрт, кажу да је у Мосулу остало бар 50.000 цивила, које држи око 300 исламиста.
"Војници су дошли до нас и рекли: Излазите из куће. Спасићемо вас од ИД", рекао је Јасин Мохамед.
"Побегли смо из Сарђ Кана. Нашли су нас ирачки војници", рекла је Кадија Шабан.
На питање новинара зашто су побегли, каже да су побегли од глади, а искусили су патњу и све неправде.
Падом Мосула, биће уништен и калифат такозване Исламске државе. Рушењем Велике џамије, где је њихов вођа ел Багдади, положио заклетву и прогласио калифат, поражен је ИД у Ираку. Коалиција међународних снага предвођена САД-ом, пружа ваздушну подршку и помаже ирачкој војсци и полицији у офанзиви на Мосул, која је почела октобра прошле године.
Прочитајте ОВДЕ како сиријске снаге иако под кишом израелских бомби, ипак незадрживо напредују на југозападу Сирије.
Извор: Ртс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Освајање Мосула.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА