Најновије

НЕМЦИ ОКРЕНУЛИ ЛЕЂА ХРВАТИМА: "Загреб води размажену дечју политику!"

Арбитражна одлука о Пиранском заливу заинтересовала је и медије немачког говорног подручја, који не гледају благонаклоно на сукоб Загреба и Љубљане.

Погоршање односа међу суседима (Фото: Јутјуб)

Аустријски дневни лист Дер Штандард констује да је "свађа око границе између Словеније и Хрватске размажена дечја политика", док немачки дневник Ди Велт са чуђењем пише о "непознатом граничном спору усред ЕУ".
"Могло би се назвати кукавичлуком када неко напушта игру након што је видео да ће изгубити. Хрватска је учинила нешто слично 2015. године у граничној арбитражи са Словенијом. Поред правних питања, кључну улогу у свему играла је повређена 'част', јер је Словенија 2008. ставила вето на преговоре Хрватске о приступању ЕУ, пише Дер Штандард и додаје да је спор две земље "набијен национализмом". 
Аустријски лист сматра и да иступање Хрватске из арбитраже показује "високо проблематичан однос према правној држави", као и да се понаша према логици "признајемо пресуде само када нам одговарају". 
Како се наводи, такав "политички став Загреба могао би имати последице и на односе с другим суседним државама", јер би Хрватска могла да уложи вето на приступање Босне и Херцеговине Европској унијии и подсећа да је Хрватска већ уложила краткотрајни вето против Србије. 
Немачки конзервативни дневник Ди Велт пише да је међународна арбитража у Хагу "заправо требала да оконча један конфликт", али донесеном одлуком "ситуација је ескалирала". 
Лист подсећа да се Хрватска и Словенија "више од 25 година свађају око граница" и предвиђа да ће након пресуде доћи до нових инцидената у Пиранском заливу, што се већ и догодило. 
Ди Велт напомиње да су многе земље разочаране спорошћу приступног процеса, да у регији "ординирају Путин и Ердоган", као и да хрватско-словеначки гранични спор позиционирају у шире геополитичке односе, констатујући да је потребна само једна искра "да ситуација плане". 
Лист закључује и да је гранични спор "идеална тема за националисте", као и да би Словенија могла користити граничне контроле као средство притиска на Хрватску и створити километарске колоне на граничним прелазима у шпицу туристичке сезоне. Погледајте ОВДЕ како је данас у Бриселу погажен Устав. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако су Словенци победили Хрвате у арбитражном спору:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА