Најновије

УОЧИ ФОРМИРАЊА ВЛАДЕ У ПРИШТИНИ: Амери дају власт, али не Тачију и Харадинају, већ... (ВИДЕО)

Пред формирање владе у Приштини зна се ко повлачи све конце, тако да би Рамуш Харадинај, упркос томе што је прогласио победу на изборима, могао да буде „избачен из игре” од САД тако што ће се његов брат Даут Харадинај, који је и даље на америчкој црној листи, наћи у Хагу.

Косовска Скупштина (Фото: Јутјуб)

Нови премијер би требало да постане Аљбин Курти. Да се Вашингтон пита ко ће „владати Косовом”, сматра и министар Бранко Ружић:
- Политичка ситуација на КиМ веома је интересантна, јер нову владу могу да формирају Самоопредељење Аљбина Куртија и ЛДК Ибрахима Ругове, али могу и некадашњи лидери ОВК Рамуш Харадинај и Хашим Тачи. Сада, влада Самоопредељења и ЛДК-а би за српско друштво значила да би се сигурно покренуо стампедо борбе против корупције, чији су носиоци лидери ОВК, али која год влада да буде формирана, то ће бити под менторством САД, имајући у виду да Косово није држава, већ провизоријум, и да ће то за последицу имати инсистирање да Српска листа буде укључена у косовску владу - навео је Ружић.
Он сматра да је идеалан тајминг да српски политички и етнички корпус на Косову и Метохији треба много активније и агилније да уђе у политику косовског друштва и да на тај начин остваре права која им следују.
- ЗСО није крајњи циљ. Она треба да буде полуга која ће бити у функцији реализације оних стратешких циљева Срба који живе на територији Косова и Метохије, а који су предвиђени и у складу су са надлежностима и проистичу из онога што је потписано у Бриселском споразуму. 
Ружић је и додао да је мотив за стварање коалиције Харадинаја и Тачија заправо страх од рада Специјалног суда за ратне злочине почињене на КиМ.
- И веома је добро за косовско друштво да се прочисти од свега што је муљ који је постоји већ 20 година - оценио је Ружић.
Када је реч о најављеним изменама Устава Србије, односно хоће ли се оне, пре свега, односити на КиМ, Ружић је рекао да „још ништа није на столу” да би у овом тренутку могле да се праве процене.
- Хипотезама не желим да се бавим, а да ли ће преамбула бити предмет неке расправе, то уопште није спорно. Чак и ако буде, сигуран сам да политичку одговорност, храброст и визију поседује и председник Републике и председник моје странке - рекао је он и додао да „подизање тензије због тога није потребно, јер Србија, формално-правно, никада неће признати ту самопрокламовану независност Косова”. Како је Курти причао пре годину дана?

Вучић данас с Тачијем у Бриселу

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини данас би требало у Бриселу да буде домаћин неформалног састанка председника Србије Александра Вучића и првог човек Приштине Хашима Тачија. Са српским председником у седиште ЕУ би требало да допутује и председник Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.
Прочитати ОВДЕ који то познати политичар каже да ће Србија ући у рат ако падне Бања Лука.
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

“Победник ових избора је Самоопредељење. Као партија они су испали најјачи данас на Косову и мора се рачунати на ту чињеницу“, каже приштински аналитичар Фадиљ Љепаја, истичући да је реално да Аљбин Курти буде премијер. „Курти је блажа опција за Србе“, сматра Ненад Радосављевић.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА