Најновије

КАКАВ ОБРТ: Иза бруталних хакерских напада стоји земља од које то нико није очекивао!

Полиција je запленила софтвере једне од највећих компанија за рачуноводство, након што се посумњало да се опасни вирус, који је прошле недеље погодио на десетине глобалних предузећа, проширио кроз злонамерно ажурирање.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

У склопу истраге једног од последњих и највећих сајбер-напада, украјински полицајци су у уторак преузели сервере украјинског најпопуларнијег рачуноводственог софтвера М.Е.Доц, саопштио је "Ројтерс", наводећи Сергеи Демедиукa, шефа Сајбер-полиције Украјине.
Истрага против фирме је и званично потврђена, пренели су руски медији.
Украјински званичници обавештајних служби и стручњаци за безбедност фирми верују да су почетне инфекције, које су утицале на хиљаде компјутера широм света, могле да се прошире преко ажурирања рачуноводствене фирме, преноси "Ројтерс".
Иако још није јасно ко је угрозио рањивост у програму М.Е.Доц, фирма из Кијева, чији софтвер користи око 80 посто компанија у Украјини, је под истрагом и суочиће се са кривичним оптужбама, јавља АП Демингук.
Запослени М.Е.Доца одбацили су поновљена упозорења о сигурности њихове инфраструктуре информационих технологија, рекао је Демедиук у интервјуу новинској агенцији.
- Они су знали за то... Речено им је од различитих антивирусних фирми - рекао је он за АП и додао "За то занемаривање, људи у овом случају ће се суочити са кривичном одговорношћу."
Компанија чији софтвер омогућава око 400.000 клијената да управља финансијским документима између унутрашњих одељења, као и да их поднесе украјинској пореској служби, у почетку је признала да је хакована, али је онда избрисала своју изјаву, преноси АП.
У уторак, украјинска влада је рекла да ће поднети нацрт закона парламенту због тога што ће се тај рок за продужење рока ове земље проширити ове године, пошто је мноштво компанија имало проблеме због напада, пренео је "РТ".
Прошле седмице, десетине компанија из различитих делова света биле су нападнуте од стране рансомваре-а, за које се верује да су настали из Украјине. У самој Украјини, масивни сајбер-напади погодили су владу, банке и аеродроме, а чак су и делимично закачили и опрему за надзор зрачења у нуклеарној електрани у Чернобилу.
У другим деловима света погођене су америчка фармацеутска компанија "Мерк", руска државна нафтна компанија "Роснефт", данска компанија за поморски и нафтни промет "АП Молер-Маерск", рекламна агенција за односе с јавношћу "ВПП" и чоколадни гигант "Кадбури" у Аустралији.
Кијев је оптужио да је Русија иза сајбер напада, али није успео да изнесе никакве доказе како би подржао своје оптужбе. Кремљ је одбацио ове наводе, назвавши их "неоснованим".
Прочитајте ОВДЕ зашто је Пентагон одлучио да крије податке о успешности свог нуклеарног програма?
Извор: РТ/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како хакери хакују? Хакерски напади све су јачи, и глобални су...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА