Најновије

ШТА ЛИ МУ ЈЕ ОБЕЋАНО? А НАМА? Тачи: Ускоро закључивање дијалога Београд-Приштина историјским споразумом

Председник привремених институција на Косову Хашим Тачи тврди да ће дијалог Београда и Приштине бити ускоро готов уз, како каже, историјски споразум две стране.

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Тачијева изјава је уследила после састанка са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу, уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини.
У интервјуу ABC News који преноси приштинска Газета експрес, Тачи је позвао све политичке субјекте на Косову да се придруже дијалогу.
Тачи је оценио да је дошло време да се "поново отвори нова фаза дијалога, на вишем политичком нивоу".
Уз то је, каже, време и за снажнији и значајнији дијалог који би водио ка комплетној нормализацији односа између Београда и Приштине и људи на тим просторима, али и "добросуседским односима и помирењу међу људима", преноси приштинска Епока е Ре.
Уверен је да на Косову неће бити институционалне кризе након ванредних парламентарних избора 11. јуна и очекује да нове институције буду формиране у законским оквирима.
Тачи сматра да Косову треба стабилна, мултиетничка влада са евроатлантским духом.
"Видим вољу победничке коалиције (чији је кандидат за премијера Рамуш Харадинај) да успостави нове институције у рекордном року, чему се и ја надам", рекао је Тачи.
Када је реч о трансформацији косовских безбедносних снага у косовску војску, Тачи очекује да ће то питање бити решено до краја године.
"Процес је у току и направили смо напредак у том смеру. Са међународном заједницом изградили смо оквир како да напредујемо корак по корак. Важно је да се Срби и друге заједнице сада такође интегришу у косовске безбедносне снаге. До сада, 10 одсто КБС-а састојало се од тих заједница, што је интерес земље и косовског друштва, да има модерну, мултиетничку војску с НАТО стандардима. Снажно верујем да ће косовске оружане снаге бити формиране током 2017", навео је Тачи. После неформалног сусрета Александра Вучића и Хашима Тачија, заказаног за понедељак, министар спољних послова Ивица Дачић, очекује да дијалог Београда и Приштине буде званично настављен, када буде формирана нова косовска влада.
Прочитајте ОВДЕ шта је министар одбране Александар Вулин поручио америчком амбасадору?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

U емисији "Слободно српски" пре годину дана гостовао је тада премијер Косова Хашим Тачи. У интервјуу Будимиру Ничићу он је рекао да је Бриселски споразум који је потписао са премијером Србије Ивицом Дачићем историјски споразум за албански и спрски народ. „То је дефинитивно нова реалност. Гледали смо ка будућности да бисмо окончали године проблема и конфликата“.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА