Најновије

ХРВАТИ: Туђман је волео Милошевића, а Изетбеговића није подносио, јер...

Много и често се говорило о "приватној дипломатији" коју су током ратова деведесетих одржавали председници Србије и Хрватске, о вискијима у Карађорђеву, "црвеној линији" која је спајала њихове кабинете.

Милошевић и Туђман (Фото: Јутјуб)

Један од сведока тих друговања био је и Јосип Манолић, први премијер независне Хрватске, који је изјавио да је Туђман волео дух Београда и да је са Милошевићем, у доносу на Изетбеговића, имао топлији однос.
Питање поделе Босне је оптерећивало хрватски врх тих година, а Манолић, који се са Туђманом разишао током рата у Босни, годинама касније је схватио да су те закулисне радње "можда биле и највећа грешка" Туђманове власти.
Управо ти договори на релацији Милошевић-Туђман, с ове историјске тачке интригантни су, поготово јер сведоци кажу да Туђман са Изетбеговићем није имао толико блиске односе.
Манолић је својевремено говорио о наводима да је Туђман помагао Србима у Босни за време "блокаде на Дрини"...
- Мате Бобан је био склон тој сарадњи, али ми смо ипак проценили да је сачувати Босну као целовиту државу корисније за чување трајног мира на овим просторима. Корисније него да добијемо Србију која је у рату против нас и с те стране нам је претила мања опасност него из Босне од стране муслимана, иако су ти односи Туђмана и Изетбеговића били увек хладни - испричао је Манолић.
Он је рекао да никада није одгонетнуо откуд толика нетрпељивост.
- Са Милошевићем је био, може се рећи, топлији. Мислим да је Туђмана доста везао осећај оног живота у Београду, да је он тамо створио широка познанства, пријатељства, и тај дух га је некако у одређеним моментима чинио топлијим према тој средини него према Сарајеву. Дејтон је, на крају, ипак за Милошевића био повољан. За муслимане је био неповољан. И ово што се дешава сада у Босни, да не може стати на ноге као самостална држава, има корене у Дејтону. Дејтон је био Милошевићева победа - закључио је он. Погледајте документарац у коме се разматрају сви аспекти њихове сарадње, али и пријатељства.
Прочитајте ОВДЕ зашто Вучић ипак неће ићи у Сребреницу, иако је планирао?
Извор: Недељник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Фрањо Туђман и Слободан Милошевић срели су се током ратних збивања укупно 48 пута и то претежно на маргинама међународних конференција. Двојица председника су стално одржавала контакте, али су се једино у Карађорђеву и у Тиквешу почетком 1991. године срели самостално. Многи тврде да су управо током ових сусрета Туђман и Милошевић нашли заједнички језик.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА