Најновије

ОВО СУ ХРВАТСКИ ЈОКИЋИ: Тројица највећих талената отказали из истог разлога! А помислићете да Дражен и Кукоч никад нису?

"Господо кошаркаши, застава је светиња, а химна је живот. Немали број ваших вршњака није доживeо ваше године јер су положили животе да бисте ви могли играти за Хрватску, а за Хрватску не желите играти'', тим се речима Бруно Ковачевић у јуну 2007., дакле пре тачно десет година, обратио четворици тадашњих репрезентативаца Хрватске који су, сваки због свог разлога, отказали наступ на Еуробаскету у Шпанији.

Никола Јокић окренуо леђа репрезентацији (фото: Јутјуб принтскрин)

Ковачевић је ''дезертере'' Вујчића, Багарића, Гиричека и Андрију Жижића, без икакве дубље анализе њихових одлука и стварне жеље да сазна и другу страну приче, прогласио издајницима и у јавном етеру у ударном термину на четворицу спортиста бацио је фатву, повлачећи паралелу с оним на што је сваки освештени Хрват највише слаб – Домовинским ратом.
Десет година касније - дежа ви
Десет година касније, слична прича. Уочи Еуробаскета који ће се играти у септембру такође су тројица кошаркаша отказали позив селектору Петровићу: Марио Хезоња, Ивица Зубац и Анте Жижић, да би се што боље спремили за оно што их на јесен чека у најјачој лиги света. Симболично, један од ''издајника'' поновно се презива Жижић. Наиме, за оне који је знају, од пре неки дан нови центар Бостон Селтикса и један од најбољих младих играча на свету, Анте Жижић, брат је Андрије Жижића, ''дезертера''с почетка текста. 
Пре десет година откази тројице репрезентативаца, у доброј мери потенцирани рециталом Бруна Ковачевића изазвали су хистерију невиђених размера, тако да се нешто што је требало остати искључиво у оквирима спорта одједном претворило у прави лов на вештице.
Исто тако престанимо у оваквим ситуацијама зазивати дух покојног Дражена Петровића јер то је тек тужно и перверзно.
Такође, ти којима су сад пуна уста Дражена и његова митског неодбијања ниједног позива за националну врсту, биле у питању Олимпијске игре или квалификацијски турнир у Вроцлаву, требали би знати да је и Дражен једном у каријери донео одлуку готово идентичну оној коју су донијели Хезоња, Зубац и Жижић.
За оне који не знају, и Дражен је једном направио исту ствар због којих се данас осуђују Зубац, Хезоња и Жижић.
Дражен је Еуробаскет у Риму 1991. пропустио због клупских обвеза према новом НБА клубу, Њу Џерзи Нетсима (у тренинг кампу па потом у летњој лиги у Детроиту). Наиме, како би изборио ролу стартног бека за сезону 1991/1992., желео је да испоштује договорени летњи план припрема у трајању од 12 недеља. 
''И Ивковићу је јасно да је ово за мене преломно лето, да ми од игара у кампу Нетса зависи статус следеће сезоне, па и комплетна НБА будућност. Не могу рећи да сам тужан што не идем у Рим, важније је да будем у Њу Јорку, ипак се ради о прекретници. Ово је први пут у девет година да пропуштам једну велику репрезентативну акцију. И даље остајем Плави, с Ивковићем је договорено да будем у саставу за ОИ у Барселони. За Рим су и без мене довољно снажни, сигурно најјачи у Европи. Слична је ситуација као прошле године када смо уочи СП-а остали без Рађе. Сви смо се још више трудили да покријемо његово неиграње'', рекао је тада кошаркашки Моцарт. 
Дакле, Дражен није прескочио Еуробаскет у Риму због политичких разлога, Дивца и ''заставе'', баш обратно, Дражен није отишао у Италију тог лета јер се спремао за нови почетак у Нетсима. И то му нико никад није замерио. С правом. Као што нитко није на стуб срама прибио Тонија Кукоча због тога што је 1993. уместо с репрезентацијом на Еуробаскету у Немачкој, лето провео тренирајући у Чикагу. Боби Марјановић је позван ове године у репрезентацију, а да ли ће играти зависи од једне ствари. Опширније ОВДЕ.
Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Асистенција године Николе Јокића
Рекорд каријере у НБА - 40 Јокићевих поена
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА