Најновије

УХВАТИЛА ГА, КОНАЧНО: Колинда се чак двапут руковала с Трампом и још га зезала што не зна да каже "Крк" (ФОТО/ВИДЕО)

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић разговарала је данас у Варшави са америчким председником Доналдом Трампом и о одлуци Арбитражног суда о граници између Словеније и Хрватске у Пиранском заливу.

Колинда и Трамп (фото: Јутјуб принтскрин)

 - Иницијатива трију мора није иницијатива против немачког утицаја, Русије или амерички тројански коњ у Европи - саопштено је из кабинета хрватске председника. Портал Index.hr пренео је да се председница Грабар-Китаровић уочи састанка руковала са Трампом, а фотографију руковања је одмах поделила на Твитеру.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас у Варшави да Иницијатива Три мора може помоћи у изградњи енергетске инфраструктуре у средњој и источној Европи, споменувши и плутајући терминал течног природног гаса (ЛНГ) на острву Крк у Хрватској. - Честитам вашим државама што су већ почеле с кључним пројектима који ће отклонити препреке и омогућити бољи приступ енергетским тржиштима и бољу енергетску повезаност. Један од тих пројеката је и плутајући ЛНГ терминал на хрватском острву Крку - рекао је Трамп на отварању самита у Варшави, на којем су се окупили челници из 12 земаља средње и источне Европе.

Како је пренела агенција Хина, Трамп се притом окренуо према хрватској председници Колинди Грабар-Китаровић и запитао је да ли је икад чула за тај пројект, и да ли зна све о томе. - Да, а могу то и изговорити - одговорила је Грабар-Китаровић алудирајући на Трампов изговор речи Крк.
Хрватска председница би на маргинама самита требало и билатерално да се састане с председником САД са којим ће разговарати о билатералним односима, укључујући одбрамбену сарадњу,  о уговорима о избегавању двоструког опорезивања, о изручењу, као и о подстицању трговине и улагања, а важна тема биће и енергетика и енергетска сигурност.
Иницијатива Три мора заједнички је хрватско-пољски пројекат покренут у лето 2016. на састанку у Дубровнику у циљу јачања трговинске, инфраструктурне, енергетске и политичке сарадње на простору између Јадранског, Балтичког и Црног мора.
Иницијатива је замишљена као неформална платформа за осигурање политичке подршке и деловања на конкретним пројектима, а окупља 12 земаља - Хрватску, Пољску, Мађарску, Чешку, Словачку, Румунију, Бугарску, Летонију, Литванију, Естонију, Словенију и Аустрију.  Хрвати дрхте од српског наоружања, прочитајте ОВДЕ шта пишу њихови медији о томе. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА