Најновије

ПАЈТИЋ: Опозиција ће морати да "прогута неке жабе"!

Странке опозиције демократске оријентације мораће да разговарају о будућем заједничком наступу уколико мисле да у наредном периоду направе неке помаке против власти, а и бирачи ће морати да "прогутају неке жабе", оцењује бивши председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић.

Пајтић (Фото: ЈуТјуб)

- Опозиција ће морати да узме у обзир да у владајућој коалицији има странака свих могућих оријентација, и она, као и бирачи који подржавају ту опозицију, ће морати да "прогутају неке жабе", јер Вучић апсолутно није бирао кога ће узети у своју коалицију. Ипак ће неко сабирање морати да се деси - рекао је Пајтић, гостујући у Новом дану на Н1.
Он сматра и да би опозиција морала да направи неке радикалне потезе којима ће постати видљивија, а један од њих је излазак и неучествовање у раду у Скупштини Србије.
- Неопходно је да се из тог парламента изађе, јер се даје легитимитет оваквој власти. Притом су дискусије у парламенту потпуно непримерене и у то блато се увлачи и опозиција - рекао је Пајтић.

Вучић унижава парламент

Он каже да је идеја Александра Вучића да се обесмисли и унизи парламент као институција.
- Ми говоримо о парламенту као да живимо у Швајцарској. То није парламент, то је место у којем се унижава институција. Вучићева идеја је да се парламент обезвреди да би се рекло: ништа не ваља, ништа не функционише осим, наравно, Вучића - рекао је Пајтић.
Он сматра да је прича о томе да се посланици и опозиција неће чути ако нису у парламенту, бесмислена и предлаже неке друге, радикалније методе политичке борбе.
- Ако не у парламенту, где онда? На улици, у градовима, на локалним медијима, на друштвеним мрежама, негде у нечему што би био опозициони парламент. Има јако много форми у којима смо учествовали и које смо користили и раније - објаснио је он, уз опаску да излазак из парламента може да "драматизује ситуацију".

Запад није брига за Србију

Како каже, много званичника и са запада и са истока говори да Србија напредује, што није тачно.
- Али њима оваква ситуација савршено одговара, они своје спољно-политичке интересе остварују и баш их брига да ли је у Србији демократско друштво - сматра Пајтић.
Говорећи о разлозима због којих је отишао са чела ДС, Пајтић каже да је сматрао да је "било време за нека нова лица", јер су такво мишљење изразили и бирачи демократске оријентације, али да његов пример нису пратили други.
- Својим примером сам показао да није страшно повући се из политике. Сада имам времена да се бавим науком, породицом и свим оним стварима којима нисам могао док сам учествовао у политичком животу. Али не видим да су и други пошли мојим стопама, не видим нова лица" - рекао је Пајтић, и додао да је и даље члан ДС.

Подршка Саши Јанковићу

Он је рекао да би председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Саша Јанковић могао да буде лидер те нове, уједињене опозиције.
- Истраживања јавног мњења су показала да осим СНС и радикала, једино Јанковићев покрет прелази цензус и то јесте једина странка грађанске оријентације која има капацитет. Да ли ће он успети да се развије, то ћемо видети. Треба му пружити шансу јер је на последњим председничким изборима, упркос условима у којима су се одржавали, он успео да избори друго место - рекао је Пајтић.

ДС да не мисли о споственој користи

Каже и да би ДС требало да подржи Сашу Јанковића на тим изборима, без обзира што је, ако се гледа страначки, након формирања странке тај Покрет однео део подршке коју је имао ДС.
- Стање у Србији је толико лоше да не можемо да гледамо ствари на тај, уско страначки начин - рекао је Пајтић.
На питање шта би ДС требало да уради, Пајтић каже да би та странка требало "да мисли о томе како да се Србија избави без размишљања о сопственој користи, о процентима, промилима" и да треба "да подржи оне који у овом тренутку могу да направе разлику".

Купују гласове, застрашују људе...

- Ја сам песимиста ако се не промени ситуација - рекао је, и додао да владајућа коалиција "купује гласове, застрашује људе, има своје медије, има велику базу гласача...".
Како каже, ти гласачи неће да ускрате подршку Вучићу, "потребно је да подстакнете оне који су тренутно пасивни, који су разочарани".
- Јанковић је успео да привуче део тог слоја, али то није довољно - оценио је Пајтић.

Понашамо се као стадо, не као грађани

Он је рекао да је становништво "затупљено".
- Затупљени смо, како нисмо, погледајте шта нам раде. Изјаве које дају вређају интелигенцију људи, али нико ништа не предузима поводом тога. Понашамо се као стадо, а не као грађани - рекао је он. Погледајте ОВДЕ шта је Јеремић рекао о уједињавању опозиције. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте напад на Драгана Шутановца:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА