Најновије

Чему се нада Москва после ослобађања Мосула за шта су похвалили Ирачане?

Руско Министарство спољних послова наводи да је ослобођење Мосула доказ да влада и народ Ирака могу да се, удруженим напорима, супротставе терористичким претњама.

Ирачани (Фото: Јутјуб)

Москва се нада да ће ослобођење Мосула помоћи у обнови ирачког територијалног интегритета и унапређењу помирења унутар Ирака, наводи се у саопштењу руског Министарства, преноси Тас.
"Ослобођење Мосула постало је могуће захваљујући храбрости и истрајности ирачке војске, народних милиција и курдских јединица Пешмерга. Тиме је показано да влада и народ пријатељског Ирака могу да се супротставе терористичким претњама кроз заједничке напоре", истиче Министарство.
Истовремено, у саопштењу се напомиње да је ослобођење Мосула "скупо плаћено" јер је, како се наводи на основу различитих извора, ирачка војска изгубила око 30.000 припадника, док је током операције ослобађања убијено око 7.000 становника Мосула – како као резултат акција џихадиста, тако и у ваздушним нападима коалиције на челу са САД.
"Иако је оружани отпор исламиста и даље спорадично присутан, положајима Исламске државе задат је разоран урадац. Даљи планови су да се терористичко присуство истреби у целој земљи", закључује руско Министарство.
У понедељак је ирачки премијер Хајдар ел Абади и званично прогласио коначно ослобођење Мосула од Исламске државе која је тај град држала у рукама више од три године.
И амерички председник Доналд Трамп поздравио је у понедељак увече победу ирачких снага над Исламском државом у северном ирачком граду Мосулу, истакавши да та победа наговештава да су "дани Исламске државе у Ираку и Сирији одбројани", пренео је АФП.
Погледајте ОВДЕ заједничку акцију руских авиона и хеликоптера у срцу Сирије.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ослобађање Мосула демолирало је град и проузроковало велике жртве.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА