Најновије

ПОРУКА СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ: Противракетни систем TХAAД оборио балистичку ракету!

Противракетни систем ТХААД успешно је током тестирања оборио пројектил средњег домета над Аљаском, саопштила је Америчка агенција за противракетну одбрану.

ТХААД (Фото:. public)

Ракета средњег домета лансирана је из Пацифика, наводи МДА.
- Успешно дејство система ТХААД против ракете средњег домета повећава способност земље да се суочи са ракетним претњама у Северној Кореји и другим државама у свету - саопштила је МДА.
У саопштењу директор МДА Сем Грејвс истиче да је поносан на Владу и на све који су извршили тестирање, преноси Фокс њуз. 
- Тај тест је демонстрација могућности система ТХААД и његове способности да пресретне и уништи балистичке пројектиле. ТХААД наставља да штити наше грађане, наше снаге и савезнике од стварних претњи - рекао је Грејвс. 
Ракета је лансирана из авиона Ц-17 који је био над Пацификом северно од Хаваја. 
- Радар система ТХААД је прво открио мету, а потом ју је пратио. Затим је лансиран пресретач који је уништио ракету у директном судару - наведено је у изјави компаније "Локид Мартин", која је произвела систем ТХААД . 
Додаје се да је реч о 14. успешном тестирању ТХААД-а од 2005. године. Међутим, мете у претходним тестирањима нису биле најновије генерације ракета средњег домета. 
Систем ТХААД доспео је у жижу јавности када је Вашингтон одлучио да га распореди у Јужној Кореји као одбрану од севернокорејских ракета. 
Ипак, Пекинг и Москва нису благонаклоно гледали на тај потез истичући да то угрожава стратешке безбедносне интересе сила у том региону, укључујући Русију и Кину. Такође, Москва и Пекинг сматрају да тај потез не доприноси денуклеаризацији Корејског полуострва као ни миру и стабилности у региону. 
У међувремену је Северна Кореја наставила да спроводи ракетна тестирања упркос позивима Сједињених Држава и Уједињених нација да престану да развијају нуклеарни програм. 
Пјонгјанг тврди да је прошле недеље испалио први интерконтинентални пројектил средњег домета, који је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун назвао "поклоном америчкој копилади" док је у САД обележаван 4. јули. Погледајте ОВДЕ од чега зависи "Турски ток".
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако THAAD изгледа у акцији:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА