Најновије

ДАЧИЋ: Грађани треба да знају динамику уласка у ЕУ

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да Србија не бежи од своје одговорности и да ће урадити оно што је потребно за отварање поглавља у преговорима са ЕУ, али да грађани треба да знају каква је предвиђена динамика Европске уније за пријем нових чланица. Истакао је да ће Србија у односу са Македонијом применити принцип реципроцитета.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да у Европској унији почињу преговори о буџету за наредних седам година, као и да је постављање питања уласка нових чланица у овом тренутку кључно, јер треба знати да ли ће ЕУ у свом буџету предвидети средства за то.
"Наш народ треба да зна каква је рачуница и да ли рачунају на наш улазак. Наравно да нам нико не може рећи која ће то тачно година бити", навео је Дачић уочи данашњег сусрета председника Србије са председником Европског савета Доналдом Туском.
Шеф дипломатије је истакао да је за Србију значајна подршка других држава на европском путу, као и да ће урадити оно што је потребно за отварање поглавља.
"Ми себе не ослобађамо одговорности да отворимо и затворимо поглавља, а то значи да хармонизујемо наше законодавство, друштвени систем са европским вредностима. Овде говоримо о политичкој одлуци која након тога треба да уследи, о томе када ће бити пријем нових чланица у ЕУ", каже Дачић.
Напомиње да су Србија и Црна Гора највише одмакле у процесу преговора са ЕУ, као и да Србија у свом европском путу мора да штити националне интересе.
"Нама је потребан српски пут у Европску унију", напоменуо је министар.
Одговарајући на питање да ли Самит у Трсту види као замену за евроинтеграције, Дачић каже да се Србија не плаши регионализације.
"Неке друге земље које потичу из наше бивше земље се плаше да то није неко обнављање Југославије", тврди Дачић.
Сматра да је потребно да земље региона отворено сарађују и износе ставове, као и да ће то допринети јачању односа.
"Регионализација није замена за ЕУ, већ треба само да помогне да брже уђемо у ЕУ", указао је Дачић. 
Када је реч о Самиту у Трсту у коме је Србија потписала велики број споразума, Дачић каже да је то доказ да Србија озбиљно ради и да наша власт добро ради на планирању пројеката на основу којих добијамо средства.
Захвалио је европским лидерима, посебно немачкој канцеларки Ангели Меркел, што су подржали Самит у Трсту.
Говорећи о односу Србије и Македоније, Дачић је нагласио да је јасна ситуација да у међународним односима постоји принцип реципроцитета.
"Македонци су један од најближих народа српском народу, али понашање македонских власти према Србији није било истоветно признању Македоније по уставном имену", навео је Дачић.
Истакао је да је Србија тим ставом наљутила Грчку, а од Македоније добила признање независности Косова.
"Мој став је јасан – како ви према нама, тако ми према вама. Свако треба да води рачуна о својим поступцима", закључио је Дачић.

"Последице штрајка могу бити штетне"

Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да не жели никога да осуђује, али да у ситуацији када Србији требају инвестиције последице штрајка у "Фијату" и "Горењу" могу бити штетне.
"То доводи до одласка инвеститора и до одустајања оних који су хтели да улажу. Апелујемо да се води рачуна о свему томе, да се води рачуна о томе каква је перспектива", нагласио је Дачић.
Туча на Закинтосу није почела због селфија, већ је покојни Американац пуном флашом ударио у главу Србина по сред чела. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ивица Дачић пева " О соле мио " на инаугурацији
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА