Најновије

БЛЕР ОТКРИО: "Велика је шанса да Британија..."

Некадашњи британски премијер Тони Блер изјавио је да постоји шанса да Велика Британија не изађе из Европске уније и да је заустављање Брегзита "неопходно".

Тони Блер (Фото: ЈуТјуб)

У тест његовог Института за глобалну промену Блер је написао да ће лидери ЕУ можда бити вољни да "изађу у сусрет" и задрже Велику Британију у блоку 28 земаља.
Према његовим речима, избор Емануела Макрона за председника Француске ставио је на сто реформу ЕУ, што значи да би Британија и ЕУ могле да се сретну "на пола пута" како би постигле договор који би Британију задржао унутар највеће трговинске зоне у свету, преноси Ројтерс. 
- Европски лидери, свакако на основу разговора које сам ја са њима имао, спремни су да размотре измене које би ишле на руку Британији, укључујући слободу кретања - навео је бивши лабуристички премијер, у чланку који је објавио његов Институт за глобалне промене. 
Како је Блер истакао, противљење слободном кретању људи, "када се једном сломи, много је изнијансираније". 
"Французи и Немци деле неке од брига које муче Британце, пре свега у вези са имиграцијом, и направиле би компромис што се тиче слободе кретања", уверен је Блер. 
Његови коментари се, међутим, косе са преговарачким ставом ЕУ, која наглашава да се не могу селективно бирати предности које чланство на јединственом тржишту Уније доноси, а да се не прихвати слобода кретања радника ЕУ, закључује британска агенција. 
Блер, који је био премијер током 10 година - до 2007, желео је да уведе Британију у еврозону и веровао је да би Британија требало да буде предводница у ЕУ, а не да се из Уније повуче. 
Британска влада је јуче саопштила да ће се у понедељак у Бриселу одржати друга рунда преговора о Брегзиту. 
Британски министар за Брегзит Дејвид Дејвис састаће се са главним преговарачем ЕУ Мишелом Барнијеом, а после њихових разговора уследиће састанак координатора и преговарачких тимова. 
Бивши лидер лабуриста рекао је за телевизију Скај њуз да "сваки дан доноси нове доказе" о штети коју Брегзит наноси Британији, што укључује успоравање економског раста и нагли пад вредности фунте од јуна 2016. године, када су Британци на референдуму одлучили да напусте ЕУ. 
Блер је био британски премијер од 1997. до 2007, а политика коју је водио и даље изазива контроверзе. 
Иако су с њим на челу лабуристи три пута узастопно победили на парламентарним изборима, многи Британци замерају Блеру због учешћа њихове земље у рату у Ираку. 
Велика Британија би требало да изађе из чланства ЕУ у марту 2019. Погледајте ОВДЕ зашто долази до раскола унутар црногорске власти. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта је Лазански рекао за Тонија Блера:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА