Најновије

БРНАБИЋЕВА ПОРУЧУЈЕ: Влада стоји уз раднике, али они су неразумни!

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је увек спремна да разговара са радницима у Фијату, али да постоји "шум у комуникацији".

Брнабић између радника и инвеститора (Фото: Влада Србије, ЈуТјуб)

- Фијат је, нажалост, још увек отворено питање. Ја сам се надала да ће се данас донети одлука о престанку штрајка како би већ вечерас или сутра ујутро могли да седнемо, рекла је Брнабић одговарајући на питање новинаре током посете термоелектране Костолац Б. Влада Србије у потпуности, како каже, стоји иза радника Фијата и због тога смо обећали да ћемо на највишем нивоу организовати преговоре са менаџментом Фијата на којима ће бити присутна и председница владе. - Ми смо радницима јасно понудили одговор на сва четири њихова захтева, да ћемо као влада и као мањински власник у Фијату инсистирати да се реше сва четири захтева, рекла је она. Брнабиће је додала да влада једино није могла да гарантује које ће бити процентуално повећање плата пошто је то било нешто што је морало да се договори директно у преговорима. Она је додала да влада стоји на располагању радницима за преговоре 24 сата, седам дана у недељи. - У овом тренутку плашим се да смо близу неког сценарија који нико од нас не жели, а то је смањивање производње Фијата и то баш у тренутку када продаја Фијата у ЕУ иде јако добро, односно на узлазној је путањи. Због тога је још већи притисак зато што на лагеру нема довољно возила, рекла је Брнабић. Она подсећа да се због штрајка већ 20 дана ништа не производи у Фијату у Србији и каже да се на њене апеле као премијерке штрајкачи одбор није одзавао. Према њеним речима, то не значи да влада не стоји и даље нон-стоп на располагању штрајкачком одбору. - Чини ми се, више бих волела да кажем директно радницима... спремна сам да разговарам са њима, али чини ми се да негде постоји шум у комуникацији. Чини ми се да није јасно да смо ми изашли у сусрет за сва четири захтева и да је у овом тренутку, верујте, неразумно и мени несхватљиво да се и даље иде у потпуни прекид производње, уместо да седнемо уз све гаранције Владе Србије са менаџментом Фијата и разговарамо о колективним уговорима за наредне три године, јер би то била сигурност тих радника за наредне три године, рекла је Брнабић. Она наводи да би то свима дало простор за разговоре о тренутној прозводњи, али и повећању производње, као и новим моделима који су најављени. - Не знам шта да кажем на то. Учинили смо све што смо могли, рекла је Брнабић. На питање новинара да ли Влада Србије има стратегију за евентуални одлазак Фијата из земље, Брнабић је кратко рекла да сада не може да говори о томе.

Вучић: Апел да се реши проблем у Фијату, ризици велики

Председник Србије Александар Вучић апеловао је данас на раднике Фијата и владу, иако је само мањински власник, да реше проблем у крагујевачкој компанији, јер даљи штрајк носи велике ризике. - Данас, овде говоримо о лојалности радника компанијама, што је веома важан фактор за привлачење инвеститора, онда кажу: "А Крагујевац?", рекао је Вучић, који борави у посети Вашингтону. Он је истакао да нема много информација о томе шта се дешава, да зна да је од радника Фијата добио писмо, али да није стигао да се упозна са његовим садржајем, и додао: - Молим раднике, видео сам их када сам обилазио фабрику, реч је о добрим домаћинима и поштеним људима, и верујем да ће разумети своју улогу, као и владу, да предузму све мере које им стоје на располагању, рекао је Вучић. Поредсеник Србије је истакао да тема уопште није питање ко је крив, већ је кључно са се мора наћи решење. Влада, додаје, нема превише могућности у својим рукама, јер је мањински власник, али је моли да учини све што може. - Раднике молим да разумеју своју и нашу позицију, да разумеју позицију Србије. Они који би хтели сукобе између радника и владе, па се томе радују на политичкој сцени, ти не разумеју ништа, поручио је Вучић. Милан Стаматовић тврди да, у Вучићевом одсуству, Зорана Михајловић покушава да изведе државни удар. Више о томе, сазнајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протестна шетња Фијатових радника у Крагујевцу
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА