Најновије

ДАЧИЋ: Ни европски пут Србије не може пореметити наше односе са Русијом, Кином и другим земљама

Европски пут Србије ничим се не супротставља њеним пријатељским односима са другим земљама, рекао је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић упитан да коментарише позицију Србије у односу на ЕУ, НАТО и Руску Федерацију.

Дачић (Фото: ЈуТјуб, Правда)

Дачић је такође подсетио да се српска политика о тим питањима није мењала. - Ми јесмо опредељени за евопски пут, јер сматрамо да је то у најбољем интересу грађана Србије. Са друге стране ми имамо и своје друге стратешке циљеве и приоритете, као што је очување нашег суверенитета и интегритета, као што је принцип војне неутралности и наше залагање за унапређење односа са традиционалним пријатељима као што су Русија и Кина и низ других земаља, навео је Дачић. Он је поред Русије и Кине истакао пријатељске односе са Индијом, бројим афричким и латиноамеричким земљама које нас, како је напоменуо, подржавају када је реч о нашем територијалном суверенитету и интегритету, односно о једнострано проглашеној независности Косова и Метохије. - Председник Александар Вучић се налази у значајној посети САД и већ је рекао да ће изнети наше становиште које представља руку пружену за сарадњу свима, која подразумева партнерство. Ми у складу са тим немамо разлога да мењамо наше ставове, рекао је Дачић.

О статусу Хуманитарног центра

Први потпредседник Владе Ивица Дачић рекао је данас да ће Влада Србије у наредном периоду расправљати о давања дипломатског статуса припадницима Руског хуманитарног центра у Нишу, уз опаску да је та тема веома исполитизована. - Та тема је доста исполитизована и доведена до тог нивоа, до много вишег значаја него што јесте, рекао је Дачић одговарајући на питања новинара пред седницу ГО СПС Алексинца, којом је председавао. Према речима Дачића, у овом случају треба водити рачуна о ставовима разних земаља о питању дипломатског статуса за РХЦ, али и о нашим националним интересима. - О томе ће се изјаснити Влада Србије у наредном периоду, рекао је Дачић. А шта је, према Дачићевим речима, Србија спремна да уради зарад отварања поглавља, прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Дачић видео годину свог председавања ОЕБС-ом, за архиву организације (српски)
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА