Најновије

Ево због чега Руси не гасе пожаре у Црној Гори, иако је ситуација тешка и траже помоћ ЕУ! (ВИДЕО)

Министарство за ванредне ситуације Русије не учествује у гашењу пожара на Балкану због политизације овог питања и административних препрека, изјавио је директор Српско-руског хуманитарног центра у Нишу Вјачеслав Власенко.

Пожар у Црној Гори (Фото: Фејсбук/Принтскрин)

„Постоје одређени политички моменти који некад негативно утичу. На пример, кад су прошле године горела Босна и Херцеговина и Хрватска Министарство за ванредне ситуације је нудило помоћ, док су наведене државе то одбиле, рекавши да ће се саме снаћи. У овом тренутку за пожаре, на пример, у Босни и Херцеговини они желе да искористе војне хеликоптере и хеликоптере УН и засад се нису обраћале за помоћ“, рекао је Власенко.
Члaнице НАТО-а Црна Гора и Хрватска, у којим посебно бесне пожари, могу послати само неколико авиона Canadаir, Airtractor и хеликоптере војске и полиције.
„Када су 2012. године гореле Србија и БиХ овде на аеродром у Нишу из Русије су стигли Ил-76, Бе-200 и Ка-32. Они су стигли брзо, буквално за пар дана, наравно, на захтев локалних власти“, навео је директор Центра.
По његовим речима, хуманитарни центар сваког дана добија информације од Националног центра за кризне ситуације МВС Русије о ситуацији у региону. Информације се затим шаљу у сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије. Са другим државама региона не постоји међудржавни споразум о сарадњи при ванредним ситуацијама.
„Наш центар предлаже свим тим државама да потпишу радни протокол — поједностављени документ који би омогућио да се макар оперативно размењују информације. Нажалост, немамо напретка. Питање политизације негативно утиче на то, а за пожаре нема административних препрека. Он се шири и Србијом и Босном и Хрватском, али реално постоје административне препреке“, нагласио је Власенко.    
Ситуација са пожарима на црногорском приморју данас је веома тешка, па је затражена и помоћ ЕУ.
Наводи се да су председници општина Херцег Нови, Котор и Тиват упутили захтев премијеру Душку Марковићу и Министарству унутрашњих послова за хитан ангажман авијације у гашењу пожара на Луштици, оцењујући да је ситуација алармантна и да треба тражити помоћ из региона
Прочитајте ОВДЕ све о незапамћеној ватреној стихији која се шири дуж Јадранске обале, али и БиХ.
Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Позари у Црној Гори - Евакуисани туристи, оштећене куће. И даље бeсни пожар на Понти Весло и у селу Беговићи у тиватској општини и шири се према Жањицама и Доброј луци, казао је Телевизији Црне Горе, начелник Службе запштите и спасавања Тиват, Зоран Барбић.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА