Најновије

ФРОНТЕКС ШАЉЕ ОФИЦИРА У БЕОГРАД: Операција "Посејдон" је у току

Агенција за контролу спољних граница Европске уније упутиће у Србију официра за везу. То је током посете Београду у интервјуу за РТС потврдио директор Фронтекса Фабрис Леђери. Официр за везу биће задужен за цео Западни Балкан, што је, према речима министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, јасан сигнал Уније да жели јачу сарадњу.

Фабрис Леђери (фото: РТС принтскрин)

Фабрис Леђери је у интервјуу за РТС рекао да Србију види као будућу чланицу Европске уније, а српску граничну полицију као будуће колеге у контексту заштите европских граница.
Посао Фронтекса је да анализира и спречи нелегалне миграције и криминал на спољним границама ЕУ. Који су највећи изазови са којима се ЕУ у том смислу тренутно суочава?
Главни изазов је ситуација на централном Медитерану. Од 1. јануара ове године више од 85.000 људи је стигло из Либије на италијанско копно. У Либији постоје криминалне орагнизације и кријумчари који организују прелазак људи из Африке. Долазе економски мигранати већином из подсахарске и западне Африке, aли има и много људи из Бангладеша.
На челу Фронтекса сте од 2015, то је уједно и врхунац мигрантске кризе. Од тада се бележе милиони илегалних прелазака у ЕУ. Где је запело, шта треба мењати у вашој организацији? Да ли мислите да мере које сте усвојили пре тога нису биле довољне?
Ја сам на дужност ступио неколико месеци пре врхунца мигрантске кризе. Оно што нисмо очекивали је да ће бити толико тражилаца азила из Сирије и са Блиског истока. Ево једног примера – за неколико недеља на грчким острвима број илегалних миграната се повећао 18 пута. Ниједна земља на свету не би могла да се избори са тим. Политички одговор Европске уније био је да издвоји више новца за Фронтекс, да повећа број људи на граничним прелазима и у обалаској стражи и да Фронтексу да нови мандат који је почео у октобру 2016.
Током мигрантске кризе Фронтекс је био и на српско-хрватској граници. Да ли то значи да нисте добро штитили спољне границе ЕУ које почињу много пре Србије?
У лето 2015. Фронтекс није имао довољно средстава ни овлашћења да одлучи о брзој интервенцији у Грчкој. Сада је ситуација другачија. Имамо 1.250 људи из земаља Шенгена који су нам на располагању и који могу бити распоређени за пет радних дана. "Посејдон" операција је и даље активна у Грчкој, тако да су наши приоритети источне границе – грчка и бугарска граница, односно копнена и морска граница ка Турској. То је прва линије заштите спољних граница Европске уније, и мислим да је то добро и за Србију.
Србија се граничи са четири чланице ЕУ. Шта је ваш приоритет у том граничном појасу? Може ли Фронтекс да помогне јачању контроле срспких граница?
Започели смо одличну сарадњу са Србијом 2009. године. Имамо радне аранжмане са Министарством унутрашњих послова. То значи да Фронтекс и српска полиција, нарочито гранична полиција, блиско сарађују. Сада развијамо сарадњу на граници између Србије и Европске уније. Фокус није само на илегалној миграцији, већ и на борби против криминала. Већ имамо акције усмерене на трговину оружјем, крађу возила. Ја Србију видим као партнера, као будућу чланицу Европске уније и видим српску граничну полицију као будуће колеге у контексту заштите европских граница. Можда Туск није одговоио Вучићу, али немачки амбасадор је био јасан - Србија ће ући у ЕУ 2032. године! Опширније читајте ОВДЕ. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Фронтекс, Турска обалска стража и НАТО посада нису успели да пресретну гумени чамац са мигрантима
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА