Најновије

СПАСИЛИ ГА ОД БАГЕРА: Мештани уклонили споменик Пуниши Рачићу! А хрватски споменик убици црногорског дипломате? (ВИДЕО)

Мештани села Слатина код Андријевице, у Црној Гори, сами су уклонили споменик подигнут Пуниши Рачићу, који је 1928. на увреде у Народној скупштини тадашње Југославије одговорио тако што је хицима из пиштоља убио народне посланике из Хрватске Павла Радића и Ђура Басаричека, а ранио Стјепана Радића, Ивана Гранђу и Ивана Пернара.

Споменик Пуниши Рачићи (Фото: РТЦГ принтскрин)

Мештани су најпре спречили да то учини механизација, пошто је црногорска влада наложила уклањање спомен обележја.
Иначе, Рачић је за почињено убиство одлужио казну од 14 година затвора, пренела је РТЦГ.
Уклањање споменика тражиле су власти у Хрватској, странке и појединци.

Подгоричке "Вијести", међутим, подсећају да је црногорско Министарство спољних послова 1. августа 2016. Хрватској упутило протестну ноту због подигнутог споменика усташком емигранту и убици амбасадора Владимира Роловића, од којег се Хрватска није оградила, а није ни померила споменик.
Подгорички дневник констатује да хрватско министарство већ годину дана практично игнорише протестну ноту коју је Црна Гора упутила Хрватској поводом подизања споменика Миру Барешићу.
Споменик Барешићу је, иначе, уз велику помпу подигнут близу Шибеника.
"Министарство очекује да ће се Влада Републике Хрватске оградити од тог нецивилизацијског чина, с обзиром да је Владимир Роловић био истакнути борац против фашизма и истакнути југословенски и црногорски дипломата", навели су тада из МВПЕИ.
Министарство, на чијем је челу Срђан Дармановић, није одговорило на питања "Вијести" шта је учинило поводом уклањања споменика Барешићу, због које је хрватском амбасадору уручена протестна нота и да ли ће опет реаговати због споменика.
Иначе, Министарство вањских и европских послова (МВЕП) Хрватске оштро је осудило откривање спомен-плоче Рачићу, затраживши да се, како су навели, спорно обележје уклони. А пожари су запалили и Црну Гору и Хрватску, читајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА