Најновије

СПЛИТ ОДБРАЊЕН AЛИ...: Пала прва жртва, десетине људи остало без кућа (ФОТО/ВИДЕО)

Пожар у Сплиту је у понедељак око 22.30 сати стављен под контролу, а због ватрене стихије у Далмацији у данас ујутру ће у том граду бити одржан састанак Кризног штаба којем ће председавати хрватски премијер Андреј Пленковић, а у Сплит ће током дана доћи и председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић.

Пожар у Сплиту (Фото: Твитер)

Жупанијско ватрогасно-оперативни центар Сплита саопштио је данас да у пожаре у у Срињинама, Жрновници, Подстрани, Строжанцу и Сплиту гаси 384 ватрогасца са 102 возила, јавила је агенција Хина.
Ватрогасна служба у Сплиту навела је да су упућена и три канадера на то подручје.
Главни ватрогасни заповедник Сплитско-далматинске жупаније Дражен Главина изјавио је да је у понедељак око 22.30 сати Сплит одбрањен од ватрене стихије и да је све под контролом, а да ватрогасци треба још само да угасе пожар у области Мејаша што ће, како је навео, ускоро бити и учињено, преноси Хина. У околини тог града опустошено је 4.500 хектара, а ватрену стихију гаси 21 ватрогасна станица са 384 ватрогасца и 102 возила. Од јутрос на гашењу пожара ангажовани су и канадери. Осим бројних ватрогасаца, сезонаца, војника и грађана помахниталу ватру у Сплиту и околини од синоћ гасе и припадници навијачке групе Торцида, којима би данас требало да се придруже навијачи из Загреба, Ријеке и Осијека. У пожару који већ други дан букти на сплитском подручју лакше је повређено 80 особа, углавном ватрогасаца, рекао је директор жупанијске Хитне медицинске помоћи Лео Луетић.
Председник Црвеног крста града Сплита Томислав Гојо за Хину је, пре него што је пожар у Сплиту стављен под контролу, потврдио да је у Спаладиум Арени у Лори припремљено 200 кревета, покривача, хране и воде за прихват лакше повређених ватрогасаца као и за евентуалну евакуацију угроженог становништва.
У понедељак увече одржана је заједничка седница Штаба цивилне заштите града Сплита и Сплитско-далматинске жупаније, а у саопштењу за медије издатом по завршету седнице наводи се да се "контрола ваздуха и воде одвија редовно, да ће се пратити током целе ноћи, а грађани су замољени да смање потрошњу воде и струје, спусте ролетне и да ради растерећења саобраћајница не користе аутомобиле".
Због ватрене стихије у Далмацији, која је у понедељак увече ношена буром захватила и сплитске градске четврти Драчевац, Мејаше и Килу, у данас у 9.30 сати биће одржан састанак кризног стожера у просторијама Сплитско-далматинске жупаније, којем ће председавати премијер Андреј Пленковић, најавила је хрватска агенција.
У Сплит ће данас, одмах по завршетку трилатерале Аустрије, Хрватске и Словеније, из Салцбурга доћи и председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, потврђено је Хини из Кабинета председнице.
Из Владе наводе да је премијер Пленковић у сталном контакту с потпредседником Владе и министром одбране Дамиром Крстичевићем као и са министром унутрашњих послова Давором Божиновићем, који су на терену с војницима, односно полицијом и ватрогасцима ангажованим у гашењу пожара.
Пленковић је раније у понедељак за ХТВ изјавио да се чини све што је могуће како би се спречиле веће размере штете изазване пожарима у Далмацији, те најавио да ће Хрватска, ако буде потребно и ако тако процене службе, искористити механизме цивилне заштите и одбране од пожара на европском нивоу.

Пожар хвата маха, десетине људи остало без кућа, угрожена ракетна база

Огромна ватрена стихија данас је захватила Далмацију након што се седам мањих пожара стопило у један велики.
Катастрофална ситуација однела је и прву жртву, након што је један пензионер преминуо од срчаног удара када је ватра захватила део око његове куће у Сплиту, кажу тамошњи органи власти.
У Сплит су хитно дошли поједини хрватски министри, а била је распоређена и војска која је радила на гашењу пожара.
Према речима локалних власти, горе куће око Сплита у Жрновници. Много људи је већ остало без крова над главом.
Ракетна база у Сплиту такође је била угрожена, али власти истичу да су ракете наводно дубоко у земљи. Ипак, и поред тога пожар се гасио.
Дувао је веома јак ветар који је отежавао гашење, а локалне власти су истакле да уколико би наставио да дува тим интензитетом заустављање или барем локализовање пожара било би скоро немогуће.
Становници околних места, попут Омиша, остали су заглављени у Сплиту јер су сви путеви блокирани, а над градом се надвио густ црни дим. Јадранска магистрала била је потпуно закрчена, а пожари сличног типа избили су и у Италији и Херцеговини.

Главни ватрогасни командант: Сви пожари стављени под контролу

Главни ватрогасни командант Сплитско-далматинске жупаније Дражен Главина изјавио је вечерас да је Сплит сигуран и да су сви пожари стављени под контролу.
- Сада настојимо да угасимо мале ватре, а тренутно је на терену више од 300 ватрогасаца. Заједно са свим волонтерима бројка прелази и преко 500 људи - рекао је Главина.
Он каже да ватрогасци остају у приправности да се ватра не би распламсала, јавили су хрватски медији.
Градоначелник Сплита Андро Крстуловић Опара апеловао је на грађане да уђу у своје домове и затворе прозоре како би се заштитили од дима. Он је позвао грађане и да не крећу самостално на пожаришта већ да се ставе на располагање полицији или ватрогасцима који ће их упутити даље.
У квартовима Сплита који су били угрожени ватром на улицама су стотине људи.

Пленковић: Ако треба и помоћ ЕУ за гашење пожара

Премијер Андреј Пленковић изјавио је вечерас да се чини све што је могуће да би се спречили веће размере штете изазване пожарима у Далмацији и најавио да ће Хрватска, ако буде потребно, искористити механизме цивилне заштите и одбране од пожара на европском нивоу.
У интервјуу који је дао Хрватској радиотелевизији поводом годину дана откако је преузео дужност председника Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), Пленковић је рекао да је у сталном контакту са министром одбране Дамиром Крстичевићем и министром унутрашњих послова Давором Божиновићем који, са члановима Државне управе за заштиту и спасавање у Далмацији обилазе места катастрофалних пожара који су захватили велика подручја и прете насељеним местима.
- Ако се пожари наставе и ако буде потребно и ако тако процене наше службе, наравно да ћемо искористити квалитетне односе које имамо с другим земљама и искористити механизме цивилне заштите те одбране од пожара на европском нивоу како би нам евентуално притекле у помоћ друге земље као што и ми знамо често помоћи другима - рекао је Пленковић, преноси Хина.

Ватра ухватила прва сплитска предграђа

У вечерњим сатима ватра је ухватила прва сплитска предграђа, небо изнад града је прекривено густим црним димом, планула је бензинска пумпа код Солина, сплитско градско гробље Ловринац, а на крају ватра је ухватила и сплитску депонију Кареповац тако да граду сад осим ватре прети и еколошка катастрофа.
Агенција Хина сазнаје од ватрогасаца да тренутно гори око бензинске станице на Драчевцу и да је ватра стигла и до стамбених четврти Мејаша и Киле где се станари укључују у гашење ватре.
Градоначелник Сплита Андро Крстуловић Опара потврдио је раније вечерас да је од министра одбране Дамира Крстичевића затражио помоћ Хрватске војске у сплитском насељу Камену како би зауставио продор ватрене стихије из смера депоније отпада Кареповца према том насељу.
- Депонија Кареповац већ гори те је на путу према насељу Камену 50 војника који ће помоћи да се заустави ширење пожара из смера Кареповца према насељу Камену - рекао је Крстуловић Опара.
Према његовим речима, тренутно је најкритичније код месног гробља, у близини Камена, где прети ватрена стихија.
У међувремену, промет је на већини околних саобраћајница затворен, а у другом највећем хрватском граду све смрди на паљевину и од дима се једва дише.
Кафићи се затварају, а људи се позивају да се склоне са улица.
Солин и Каштела су без струје, а струје нема и у већини насеља која је пожар захватио.
Људи се спонтано окупљају на улицама и помажу ватрогасцима и војсци, у граду страхују од нестанка струје, а из сплитског КБЦ-а позивају грађане да очисте паркинге око болнице.

У Сплитско-далматинској жупанији 12 пожара гаси 400 људи

На подручју Сплитско-далматинске жупаније по врло неповољним условима и помогнути снажним ветром гори 12 пожара, које гаси око 400 људи са више од 100 ватрогасних возила и уз помоћ канадера и ер-трактора, изјавио је раније данас ватрогасни командант Сплитско-далматинске жупаније Дражен Главина.
- Код Ситна Горњег брани се кућа по кућа, канадери помажу да ватрогасне снаге могу прићи ватри, а слично је крај Тугара, где је ватра одмакнута од куће, али због ветра може опет променити смер. Дислоцирали смо све људе и дигли домаће снаге колико смо год могли, тако да у просеку на сваком пожару сада гаси по 30 ватрогасаца плус велики пожар код Ситног на којем је пуно више људи - рекао је том приликом Главина, пренела је Хина.
Главни ватрогасни командант Сплитско-далматинске жупаније Дражен Главина каже да је на терену више од 150 ватрогасних возила, али да је то мало за овакав пожар.
- Очекујемо да ће се бура током другог дела ноћи смирити. Да није било буре, можда би пожар могли угасити ватрогасци и без канадера - рекао је Главина.
Министар унутарњих послова Давор Божиновић рекао је раније вечерас да су резервне снаге хрватске војске стигле у део Жрновнице, те да ће доћи и ватрогасци из дугих жупанија, као и да повређених нема, осим што је један мушкарац преминуо од срчаног удара, а о материјалној штети у овом тренутку тешко је прецизно говорити.
- Има изгорелих маслиника, штете на неким објектима, неким кућама, међутим за прави увид је потребнмо да се ситуација смири - додао је он.
Из полиције наводе да је затворена брза цеста Солин-Клис и део Јадранске магистрале, односно излаз из Сплита према насељу Подстрана.
Осим тога, затворен је и сплитски Сити центар, те околне улице, а ватра је дошла на око 50 метара од бензинске пумпе "Лукоил" крај Солина, пред улазом у Сплит, преносе хрватски медији.
Портал "Индекс" јавља да је пожар дошао до густо насељеног сплитског насеља Камен.
Сплитски квартови Брда и Равне Њиве остали су без струје, као и Солин, Нинчевићи и Рупотина, а грађани јављају да горе далеководи и да се могу видети бљескови и чути експлозије.
Незванично се сазнаје да експлозије које се чују долазе од возила предузећа Чистоћа која је захватила ватра. У близини Чистоће је и асфалтна база.
Чланови Цивилне заштите добили су наредбу да се окупе у бившој касарни на Драчевцу и речено им је да буду спремни на целоноћно дежурство. 
На прилазним путевима Сплиту велика је гужва, јер становници угрожених места аутомобилима беже из кућа са најпотребнијим стварима.
Претходно су ватрогасци одбранили од пожара ракетну базу у Жрновници у источном делу Сплита, која се налазила у ватреном окружењу и то у тренутку када су у њој били хрватски министри одбране Дамир Крстичевић и унутрашњих послова Давор Божиновић.
Одбрањена је и база специјалне полиције у Мравинцима из које је евакуисано наоружање и стрељиво.
Позивајући се на изворе из ватрогасне службе, Хина јавља да се праве планови одбране бензинских пумпи на улазу у Сплит.
Погледајте ОВДЕ драматично спасавање ватрогасаца заробљених у ватреној стихији.
Извор: Агениције/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ово не памте ни најстарији мештани...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА