Најновије

ОНИ СУ НАЈБРОЈНИЈА ВОЈНА СИЛА НА СВЕТУ: А ово су моћна оружја којима располажу (ВИДЕО)

Ово је велика година за кинеску армију, пише Синхуа. Први носач авиона домаће производње предат је на употребу војсци у априлу, у јуну је кинеска морнарица добила и разараче најновије генерације. Кина прославља 90 година постојања своје Народно ослободилачке армије показујући целом свету колико су порасли њени борбени капацитети.

Kинеска војска (Фото: Синхуа)

Кина као годишњицу оснивања Народне ослободилачке армије узима 1. август 1927. године када је избио устаннак у Нанчангу у коме је учествовало 20.000 бораца.

Пре 19 година оружане снаге Кине бројале су 2 милиона људи чиме је постала најбројнија војна сила на свету. Поред раста броја активних војника, Кина је своје трупе почела да опрема најсавременијом војном опремом. Током параде за Дан победе у септембру 2015. године Кина је приказала интерконтинентални пројектил Донгфенг-5Б који је дизајниран да носи нуклеарне главе, као и Донгфенг-21 против-бродни балистички пројектил прозван "убица носача". Кина је тада приказала и нове тенкове, борбена возила пешадије, системе раног упозоравања на напад из ваздуха, борбене хеликоптере... У априлу 2017. године је поринут, Далиан, други кинески носач авиона али први икад произведен у Кини. Први носач под именом Лиаонинг поринут је 2012. након реконструкције али реч је о совјетском носачу близанцу Адмирала Кузњецова који је купљен од Украјине. Нови савремени кинески разарач је тежак 10.000 тона опремљен најсавременијим системима одбране и оружјем за напад на мете у ваздуху, води и под водом.  Све новитети кинеске армије могу бити виђени у пропагандном видео "НОА данас" који је објавило кинеско Министарство одбране поводом 90 година оружаних снага. Кина има други у свету највећи буџет за војску који је 153 милијарде долара. Ипак, у Пекингу истичу да је примарни циљ њихових снага очување мира и међународна сарадња.

О стању на фронтовима широм света можете читати на сајту РАТНИ ИЗВЕШТАЈИ.  Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА