Најновије

Руси и Американци пале Балтик и Балкан: Путин шаље 100.000 војника, а ево шта ће бити са Србијом!

Свет на ивици великог сукоба између НАТО и Русије, а где је ту Србија? Све чешће одмеравање снаге Вашингтона и Москве на Балтику могло би лако да доведе до планетарног сукоба који би се врло вероватно прво прелио на Балкан, где је Србија прва на удару великих сила, откривају безбедносни стручњаци.

Трамп и Путин (Фото: Јутјуб/ kremlin.ru)

На Балтику, где су Русија и Белорусија за септембар најавиле заједничке војне маневре у којима ће учествовати чак 100.000 војника као директан прст у око НАТО, кључа и све је на ивици сукоба. Колико су Путин и Лукашенко решени да покажу сву снагу Америци, најбоље говори и име војне вежбе - "Запад 2017".
Према речима безбедносних стручњака, један инцидент током ових вежби могао би да изазове светски рат, који би се због све већих интереса Вашингтона и Кремља прво пренео на Балкан и захватио Србију.
- На Балтику је стање константног наоружавања. НАТО је већ тамо допремио ракете "патриот" и кренуо у наоружавање балтичких земаља плус Пољске, које би у евентуалном сукобу прве требало да поднесу сав терет удара Русије и Белорусије. Оно што Москва намерава да постигне овом вежбом класичан је пример политике одвраћања - каже каријерни дипломата Зоран Миливојевић.
Он додаје да је ова вежба доказ тврдње да су главне неуралгичне тачке Балтик и Балкан.
- На Балкану је нешто другачија ситуација. Америка и Русија желе да остваре своје интересе на овом полуострву, а Србија се у том случају налази у центру. и Путину и Трампу треба лидер Балкана у свом табору како остварили превласт, а то је Србија, и због тога и не чуде понуде које Београд добија у виду авиона Ф16 са америчке и ракетног система С-300 са руске стране - каже Миливојевић.
Он каже да је још за време инаугурације председника Александра Вучића примећено да Русија и САД желе Србију за себе, јер су тада у Београд послале делегације НАТО и ОДКБ-а на највишем нивоу да "честитају Вучићу".
- Надметање Руса и Американаца на Балкану све је приметније. Црна Гора је већ у НАТО, Македонија је на добром путу да се придружи. Сад је на делу стезање обруча око Београда. Тако се Србија нашла на удару због Руског центра у Нишу и сарадње са Москвом. Морам да похвалим одлично државничко држање председника Вучића у САД јер није ишао путем конфротације, већ неутралности. То је прави пут - каже Миливојевић и додаје да не треба потенцирати  на интересе Турске и Немачке на Балкану.
Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да није чудо што се Америка и Русија интересују за Балкан и Србију.
- Русија намерно брани Србију од оног што НАТО угрожава, а то су Косово и Република Српска. Морам да кажем да је Трамп изгубио дубинску политичку битку у Америци од старе администрације и да је због тога поново приметно присуство Вашингтона у Србији. Само је била пауза док нису победили Трампа - каже Анђелковић.
Бивши дипломата Џејмс Хупер, амерички стручњак за Балкан, оценио је да је циљ недавне посете председника Србије Александра Вучића САД био да "покаже српским грађанима да настоји да одржи равнотежу између Истока и Запада". 
- Ако су циљ улазак у ЕУ, прикључивање трансатлантским институцијама, па и веће стране инвестиције, спољна политика земље треба да буде усклађена са таквим токовима - рекао је Хупер.
Председник Белорусије, Александар Лукашенко, још 20.  марта је званично позвао посматраче НАТО на маневре "Запад 2017". Руска страна није реаговала званичним изјавама, те се стиче утисак да је потез белоруског лидера усаглашен са Москвом. Штавише, генерални секретар НАТО је изразио спремност да пошаље своје представнике у Белорусију, рекавши да је важно "недопустити подизање тензије у региону током војне вежбе".
Путинов сарадник званично потврдио да нам Русија шаље моћни ракетни систем С-300. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански о С 400 и страховима које тај систем изазива
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА