Најновије

ХОЏАЈ ТВРДИ: "Обишао сам Азију, Африку, Латинску Америку... У Кини ће нас примити у Интерпол, а онда улазимо у Унеско"

На Косову и Метохији је још увек неизвесно ко ће формирати нову Владу. За то време, косовске институције улажу напоре да буду примљени у организације у којима им је до сада чланство било ускраћено. Хоће ли Косово бити примљено у Унеско и Интерпол?

Енвер Хоџај (фото: Јутјуб принтскрин)

Захтев тзв. Косова за пријем у Интерпол, увршћен је на дневни ред Генералне скупштине те организације која ће бити одржана крајем септембра у Кини.
Наредни циљ Приштине на међународном плану је учлањење у Унеско.
Косово није успело да се учлани у ову организацију 2015. године, и до сада у Приштини још није одлучено да ли ће ове године пред скупштину Унеска овој организацији поново бити упућен захтев за пријем
Иначе, тзв. косовски званичници се изјашњавају као оптимисти у вези броја држава чија је подршка обезбеђена за пријем Косова у обе организације.
"Као спољни министар могу рећи да Косово има гласове да се учлани у Унеско и Интерпол. Последњих месеци, као и прошле године, смо имали интензивну активност. Посетио сам многе државе Африке, Јужне Азије, Латинске Америке и био сам у земљама Европе, и наравно, обезбеђивање гласова за Унеско и Интерпол је био приоритет над приоритетима", каже Енвер Хоџај, одлазећи министар спољних послова.
Овакве изјаве посматрачи попут универзитетског професора Авни Мазрекаја коментаришу као нереалне,  имајући у виду да нико не може знати како ће државе чланице Интерпола и Унеска на крају гласати.
"Ставови других држава у односу на питања спољне политике, као што је, на пример, пријем Косова у међународне организације, долази као резултат процеса одлучивања унутар националних и државних структура. Није логично рећи да неко може да гарантује да било која држава може да гласа за Косово. То се може видети тек на крају гласања. Али, имајући у виду како је Косово функционисало у последње време, као и да се доста времена потрошило на предизборну кампању и формирање владе, не стварају се повољне оконости на међународном плану, нити су у функцији његовог учлањивања у ове организације", истиче Авни Мазрекај, професор европских интеграција.
Косово за учлањење у Интерпол активно лобира од 2015. године.
Настојања за пријем у Унеско трају од раније. Први захтев Косова за пријем у Унеско био је поднесен 2015 године. Тада су за овај захтев гласале 92 земље, а неопходно је било обезбедити 95 гласова.
Као највећи проблем и препреку за учлањење Косова у Интерпол и Унеско, у Приштини се сматра лобирање против косовске независности које на међународном плану врше Србија и Русија. Србија не да Вуковарску аду, Хрвате ће то заболети, опширније ОВДЕ. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Приштини је пре две године фалило три гласа за Унеско
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА