Најновије

СРБИЈИ ПРЕТИ ЧАК 257 ЏИХАДИСТА СА КОСОВА: Амерички Стејт Департмент издао упозорење, Београд свестан опасности

Србији тренутно директно прети чак 257 опасних, крајње екстремних џихадиста са Косова, који су се некада борили у редовима Исламске државе у Сирији и Ираку, наводи се у најновијем извештају америчког Стејт департмента!

Џихадисти (Фото: syriahomenews.com)

У извештају о годишњој процени ситуације у вези са међународним тероризмом, амерички стручњаци упозоравају да терористи с Косова "имају финансијску подршку страних организација, као и екстремистичких група које на друштвеним мрежама шире пропаганду и врбују присталице".
Као конкретан повод за напад на Србију аналитичатри Стејт департмента наводе податак да је наша држава, у оквиру међународне коалиције, прошле године донирала десет тона муниције за борбу против ИД.

Страни финансијери

Како се наводи у извештају, укупно 315 терориста с Косова отишло је у Ирак и Сирију да се бори на страни ИД, а према доступним подацима, њих 58 је тамо погинуло. Осталих 257 екстремиста могли би у наредном периоду да се врате у Србију, на Косово, и да организују крваве терористичке нападе.
"Претњу од насилног исламистичког екстремизма, која расте на Косову, једним делом помажу фондови страних организација које пропагирају екстремистичке идеологије. Захваљујући насилним екстремистичким групама које користе друштвене мреже шири се пропаганда и регрутовање присталица. Отприлике 315 терористичких бораца с Косова путовало је у Сирију и Ирак да би се борило на страни Исламске државе и Ал Нусра фронта (део Ал Каиде у Сирији), од којих је 58 страдало. Остали се могу вратити на Косово", пише у извештају Стејт департмента. Амерички аналитичари су у истом извештају похвалили досадашњу помоћ Србије у борби против терориста.
"Србија је партнер у Глобалној коалицији за пораз Исламске државе и донирала је десет тона муниције за борбу против Исламске државе у 2016. години. Забринутост везана за транснационални тероризам унутар Србије слична је оној с којом се суочавају друге земље Западног Балкана, које се налазе дуж 'балканске руте', коју користе мигранти и трговци оружјем, наркотицима и људима", закључује се у том документу.
Коментаришући овај случај, министар полиције Небојша Стефановић каже да су сви у држави потпуно свесни опасности од терориста.
- Полиција и безбедносне службе константно мотре на људе који су на било који начин повезани са ИД. Максимално се трудимо да спречимо преливање нестабилности из других држава у Србију. Иако из познатих разлога не можемо у потпуности да контролишемо безбедносну ситуацију на Косову, радимо све што можемо да спречимо било какав терористички напад са Косова или са било које друге стране - подвлачи Стефановић.

Потенцијална опасност

Игор Бечић, председник Одбора за безбедност, наглашава да се свакодневно размењују информације са колегама у региону.
- Тренутно нема непосредне опасности. Наше службе у сваком тренутку имају правовремене податке о безбедносно интересантним особама. Морамо ипак бити јако опрезни, јер затварање ратишта у Сирији и Ираку значи потенцијалну опасност да се борци ИСИС појаве у нашем региону. С друге стране, добро је за нас што "балканска рута" више није активна као пре две године - закључује Бечић.

Кроз Србију прошло 110.000 избеглица

У извештају Стејт департмента наводи се и да је Влада Србије наставила да улаже напоре у супротстављању међународном тероризму.
"Полиција и безбедносне агенције Србије, посебно Директорат полиције МУП и БИА, наставиле су антитерористичку сарадњу са САД, с фокусом на проналажење и проверу актуелних прилива избеглица и миграната. Напредак је начињен пошто је регистровано 110.000 од укупно 135.000 миграната који су прошли кроз Србију", пише у извештају. Погледајте ОВДЕ сатирање џихадиста у сиријској пустињи.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Претње џихадиста Србији
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА