Најновије

КОЛИКО НОВЦА ПОКЛОНИТИ МЛАДЕНЦИМА? Ово је стандард коjег се држи већина Срба

Срби на свадбе већ одавно не носе уметничке слике, сребрни есцајг нити кућне апарате. Кључна реч је - коверта с новцем, коју чак 91 одсто испитаника у Блицовој анкети (више од 13.000 људи) носи као дар младој и младожењи.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Чак 41 посто испитаника доживљава стрес због туђе свадбе, јер она значи додатни трошак, док 87 посто њих више пара носе на венчање родбине, него пријатеља.
- Правили смо свадбу за 200 званица у елитном београдском ресторану и били смо убеђени да ћемо је исплатити од коверти. Свима смо нагласили да ће нам новац највише значити. Међутим, када се весеље завршило и почело пребројавање, супруга и ја смо схватили да нам фали 2.000 евра да бисмо покрили све. Буквално сам морао да позајмим паре следећи дан - прича Бојан М. који је преценио финансијску ситуацију својих гостију.
Има и оних којима се свадба исплатила, па су тако за вишак могли да оду и на медени месец. Они су вероватно позвали више родбине, јер је Блицова анкета показала да чак 87 посто испитаника пази да родбини однесе више новца него пријатељима. Коверту ће однети 82 посто испитаника, док ће 9 псото однети и коверту и неку ситницу која ће младенце да асоцира на њих.

Стандард: 50 евра по госту

Тек два одсто наших испитаника на свадбу носи неко уметничко дело. Трећина испитаника наводи да у коверу спусти бар по 50 евра по члану породице који иде на свадбу, док 22 одсто носи 50 евра без обзира колико њих ишло. Тек два посто срећника су у могућности да у коверту спусте љубичасту новчаницу од 500 евра.
Иако ово звучи веома галантно, постоји и друга страна медаље, а то је да се 41 посто испитаника презнојава када добије позивницу за свадбу, јер то значи додатан трошак. Са друге стране, 40 посто испитаника се не оптерећује - дају колико могу и обуку оно што већ имају.
Четвртина анкетираних се плаши и да ће се обрукати уколико однесу мало новца, док 58 посто испитаника не хају за то. Ту је и трећа категорија - 18 посто њих има трему због количине новца коју носе, само уколико су младенци имућни.
Звучи невероватно, али 25 процената анкетираних је имало прилику да посети свадбу на којој се читало ко је колико и шта поклонио младенцима.
Прочитајте ОВДЕ где то нуде плату до 600 евра а Срби неће да раде јер их је срамота?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Свадбени обичаји у Србији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА