Најновије

ВУЧИЋ ПОРУЧИО СА ПИНКА: Немам више за шта друго лично да се борим

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да је питање односа према Косову и Метохији питање које "стопира све нас".

Председник на Пинку (Фото: Принтскрин)

- Ми док то не решимо, имаћемо замрзнут конфликт и никада се из тога нећемо искобељати... То је питање о којем морам да будем отворен према грађанима Србије - рекао је Вучић за телевизију Пинк и позвао све који желе о томе воде отворени дијалог.
Он је казао да ће "наша деца да се бију" ако се оставе нерешена питања, наводећи да треба ствари довести до реалног нивоа и сачувати оно што се може сачувати.
- Срби на Косову и Метохији знају да морамо да будемо реални да би они у својим кућам могли тамо да опстану - рекао је Вучић и додао да је због свега тога фокусиран на размишљање о политичком наслеђу које ће остати будућим генерацијама.
Истакао је да више нема личних амбиција, подсећајући да је био један од најмлађих посланика, министара, премијера, као и један од најмлађих председника.
- Немам више за шта друго лично да се борим, захвалан сам народу којем треба да се одужим - казао је Вучић и навео да је као председник Владе Србије уредио државну касу, смањио незапосленост, итд.
Вучић је казао да Срби морају да промене своју свест, јер како каже, грешили су зато што су себи дали право да имају "империјалну свест", а никада се нису трудили да науче туђ језик и разумеју шта је то што други желе "ако ни због чега другог онда бар да би предвидели њихове потезе".
Поновио је да Србија заступа политику слободе, независности и суверенитета.
Председник Србије Александар Вучић претходно је истакао да је током посете САД водио добре разговоре за Србију и поручио да нису тачне спекулације да је у разговору са потпредседником Мајклом Пенсом случај Битићи био главна тема, додајући да тај случај није ни поменут.
Он је рекао да је са Пенсом имао искрене разговоре, добар контакт, "успостављање међусобног поштовања и разумевања".
- Разговарали смо о томе како види решавање проблема на Балкану и у Србији - прецизирао је председник Србије и истакао да га амерички потпредседник није ни питао за случај браће Битићи, јер зна да је о томе већ разговарао са неким другим људима.
Није, каже, наравно, тачно ни то да се презнојавао у тим разговорима, како су неки писали и лагали да је Пенс питао за случај Битићи.
-Он тај случај није ни поменуо - додао је Вучић рекавши да се ради о тешком злочину, који мора бити истражен.
Осврнуо се и на изругивање појединих због информације да га је Пенс испратио до излаза.
- И са Бајденом сам имао раније пристојне односе, али није излазио да ме испрати. Пенс је желео тиме да покаже поштовање према Србији. Нажалост, у Србији један део људи не жели да разуме да је то поштовање према њима - казао је Вучић.
Вучић је нагласио да је са потпредседником САД Мајком Пенсом отворено разговарао о Косову и Метохији, као и о свим другим "трусним подручијима на Балкану", па јеотворено разговарао о свим проблемима Србије.
- Господин Пенс је желео да чује о нашим проблемима - рекао је Вучић.

"Шта да ме пита Пенс, да ли сам палио амбасаде"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су припадници америчке администрације у Вашингтону озбиљни људи, не лакрдијаши каквих има на политичкој сцени у Србији, те да га, наравно, нису питали да ли је учествовао у паљењу амбасада у Београду.
- Шта да ме питају? Да ли сам палио амбасаде? Па они знају и ко је био тамо и ко је шта радио... - рекао је српски председник.
Он је рекао да не би о "лакрдијашима" попут Саше Јанковића и Саше Мирковића, али да хоће да подсети да је Борис Тадић, који је рекао да "Вучић није ништа урадио да то спречи", тог дана, када је био митинг за Косово и Метохију, "побегао у Румунију".
Вучић је то рекао одговарајући на питања на ТВ Пинк у вези разних писама, коментара и изјава пред његов пут у Вашингтон и састанак са америчким потпредседником Мајк Пенсом и другим високопозиционираним политичарима и људима у америчкој администрацији.
Како је рекао, тадашњи председник, Тадић, побегао је тога дана у Румунију да би се додворио западњацима, а он је, што се може видети и на телевизијским снимцима из тог времена, позивао људе да се повуку, истичући да се стране амбасаде и дипломате никако и никада не нападају.
- За разлику од њега, ја тог дана нисам побегао у Румунију... Он је тамо отишао да се додвори западњацима. Ја сам био у Београду и то је ваљда мој грех. Он је рекао да Вучић није ништа урадио да то спречи, а постоји снимак где ја молим људе да се повуку - навео је Вучић.
Он је, каже, у складу са договорима које су имали и са Тадићем, и са Ракићем, и Коштуницом, и Никитовићем, он и Николић позивали људе да дођу на протест, јер је реч о ужансо важној ствари за Србе, на миран протест и покажу шта мисле о томе.
- Ако на све то додате и тандем Мирковић - Јанковић и неке друге, јасно вам је шта би било са Србијом када би је они водили... Али, народ о томе одлучује - додао је.
Било је, каже, и Јеремићево писмо, као део тих настојања да покваре посету, иако се, наводи, не слабе позиције своје земље пред такве сусрете, а уследило је и писмо чланице босанског кокуса у Конгресу, те ангажман албанског кокуса заједно са адвокатом породице Битићи.
Нису они то, каже, радили да би срушили њега, већ тиме штете Србији а то се не ради, не ради се против своје земље.
Вучић је додао да осећа одгворност за своју земљу и да брине о 7,3 милиона људи и да гледа каква нам је будићност, а за то су нам, истакао је, потребни и добри односи са САД.
Наравно да има притисака, рекао је. Има ствари око којих се слажемо - пут ка Европи, трговинска размена, инвестиције...
- Али, не слажемо се око Косова и Метохије и гледамо како да имамо најмању могућу штету у тим односима - закључио је Вучић.

"До краја године значајно повећање плата и пензија"

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће до краја године бити значајно повећане плате и пензије. - Биће повећаване плате стално, биће повећаване пензије. Дакле, ове године ће бити значајно повећавање плата и значајније повећање пензија него што је било претходних година - рекао је Вучић. Навео је да ће коначну одлуку о повећању донети Влада Србије и да за то има потенцијала због добрих резултата државне касе, истичући да је више пута о томе разговарао са премијерком Аном Брнабић. Вучић је рекао да за 60 одсто пензионера пензије нису никада смањиване. - Данас већ негде око 69 одсто пензионера има веће пензије него што је икада имало. Очекујем да то ускоро дође од нивоа преко 85-90 одсто - рекао је Вучић. Незгодно питање о Вучићевом брату које је Зоран Живковић поставио власти погледајте ОВДЕ. Извор: Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Посланик Ђорђе Вукадиновић о Вучићу.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА