Најновије

ЕМИРАТИ ПРЕСУШИЛИ! Након санкција Катару морају да увозе скупу нафту из далека, погодите ко трља руке!

Због сукоба с Катаром, Уједињени Арапски Емирати намеравају први пут да увезу нафту из САД, преноси немачки "Билд" позивајући се на обавештене изворе. Прецизних података о количини за сада нема, али се зна да је Национална нафтна компанија Абу Дабија наручила танкер капацитета око два милиона барела, који би требало да буде испоручен у септембру, изјавиле су у среду за Ројтерс две особе упознате с плановима.

Емираћани (фото: Јутјуб принтскрин)

Реч је о нафти која се добија из шкриљаца, контроверзном техником бушења под притиском, тзв. фрекингом. Лако уље замениће кондензат, који су чланице ОПЕК-а до сада увозиле из Катара и који се углавном користи за добијање сировог бензина.
Заједно са Саудијском Арабијом, Египтом и Бахреином, Емирати су прекинули дипломатске и економске односе с Катаром, који оптужују за финансирање терориста и сарадњу са Ираном, главним супарником у региону.
Захваљујући фрекингу, САД су значајно прошириле понуду нафте, што је почев од средине 2014. изазвало пад цена нафте и изложило великом притиску Организацију држава извозница нафте (ОПЕК). Поменута техника је, међутим, веома скупа и оспоравана из еколошких разлога. Иначе, мада се већ дуже време УАЕ сматрају трећим произвођачем нафте на Блиском и Средњем истоку, иза Саудијске Арабије и Ирана, резерве нису неисцрпне. Највећим резервама располаже Абу Даби, а претпоставља се да су резерве Дубаија при крају. 
Саудијска Арабија и њене арапске савезнице објавиле су црну листу 18 организација и особа које наводно одржавају везе са исламским екстремистима и властима у Катару.
Саудијска новинска агенција СПА у уторак је издала саопштење, у коме четири арапске земље позивају Катар да предузме мере против девет “терористичких” хуманитарних и медијских организација и девет појединаца.
На листи су три организације са седиштем у Јемену и још шест из Либије, које арапске државе оптужују за контакте са Ал каидом. Појединци из Катара, Јемена, Либије и Кувајта оптужени су да учествују у кампањама за прикупљање прилога за Фронт ал Нусра и друге терористичке милиције у Сирији.
Саудијска Арабија, Египат, Бахреин и Уједињени Арапски Емирати траже од Катара и да угаси телевизију Ал Џазира и затворе турску базу у земљи.
Катар је одбио захтеве, које сматра кршењем суверенитета земље, а у томе га подржава влада у Анкари, која, истовремено, не жели да наруши односе са шеицима у Саудијској Арабији. Јордански наредник је убио тројицу америчких војника на улазу у базу, а онда је настала вриска и паника, погледајте снимак ОВДЕ.
Извор: Bild.de, Блиц, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шеик из Емирата слетео, Вучић га дочекао
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА