Најновије

ИРАК ИЗБАЦУЈЕ АМЕРЕ, ЗОВЕ ПУТИНА У ПОМОЋ: Вашингтон потпуно изгубио утицај на Блиском истоку!

Ирак намерава да избаци Американце са своје територије и тражи од Русије да повећа своје присуство.

Ирачани (Фото: Синхуа)

Влада у Багдаду сматра да су САД Ираку нанеле велико зло јер су одговорне за настанак Исламске државе, а с друге стране верује да руски председник Владимир Путин једини може да донесе стабилност у региону и реши кључне светске проблеме.

Историјске везе

Потпредседник Ирака Нури ел Малики, који од понедељка борави у посети Русији, изјавио је да би руско војно и политичко присуство у његовој земљи донело равнотежу на целом Блиском истоку и у северној Африци.
- Добро је познато да Русија има историјски јаке везе са Ираком. Због тога бисмо волели да Русија знатно повећа своје присуство у нашој земљи, и политичко и војно. На тај начин би био успостављен баланс од ког би користи имали и регион и народ - рекао је Малики.
Он је истакао да Багдад жели ближе везе с Москвом јер верује у руску улогу у решавању већине кључних међународних проблема.
- Руско присуство у Ираку би донело равнотежу коју у политичком смислу не би нико могао да наруши. Данас нам је руска помоћ у Ираку потребнија него икад - навео је ирачки потпредседник.
С друге стране, Малики је истакао да Американци у Ираку нису добродошли.
- Они покушавају себи да припишу заслуге за ослобађање Мосула од ИД. Да, они су нас подржали из ваздуха, али главне заслуге иду ирачким војницима, народним милицијама и ирачком ратном ваздухопловству. Жао ми је, али Америка није ослободила Мосул. Реално, то је велика победа ирачке армије, коју смо скупо платили са чак 20.000 мртвих и рањених војника и полицајаца - истакао је Малики.
Према његовим речима, САД су пружале помоћ ирачкој војсци и савезничким снагама, али су пре тога допринеле настајању ИД.
- Исламска држава подсећа на талибане, које је створила Америка како би се супротставила СССР у Авганистану. На исти начин су САД направиле ИД како би се супротставиле Ираку, који је одбио да блокира Сирију, био против успостављања зоне нелетења у Сирији и против америчких војних база - објаснио је Малики.
Како је додао, Вашингтон сада тражи да успостави војне базе на ирачкој територији како би одржао свој утицај у региону, али то неће добити.
- Ирачко друштво је против страних војних база на својој територији. То сам већ Американцима рекао и упозорио их да смо против њиховог повратка у Ирак и прављења база на нашем тлу - био је јасан Малики.

Руске методе другачије

И аналитичари су у потпуности сагласни с тим да би Русија требало да повећа своје присуство у Ираку како би се успоставила стабилност на Блиском истоку.
- Американци су разорили Ирак, прво након инвазије 2003, а онда и у операцијама против ИД. Влада у Багдаду схвата да Русија има потпуно другачије методе. То се показало у Сирији, у којој руске снаге потпуно другачијом стратегијом од америчке односе победу над терористима. Само присуством Русије на Блиском истоку могуће је очувати мир у том региону - сматрају аналитичари.
Према њиховим речима, Русији чак не треба војна база у Ираку да би очувала стабилност на Блиском истоку након пораза ИД.
- Ираку су сад потребне инвестиције, обнова и економска стабилност. То је нешто у чему Москва може много да помогне. Такође, заједничка команда за борбу против тероризма значајно би утицала на стабилност у региону - кажу стручњаци.

Лавров: Подржавамо борбу Ирака против терориста

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров  је након састанка са Нуријем ел Маликијем, навео да Москва подржава напоре Багдада да нормализује ситуацију у земљи, првенство уклањањем терористичке претње.
- Веома је важно да Багдад не престане да се бори против тероризма након победе над ИД у Ираку. Битно је да своју борбу настави у контексту међународних напора за уништење терористичке претње широм света, укључујући Сирију, Либију, Јемен и друге земље - навео је Лавров.
Руски генерал поднео шокантан извештај. Колико хиљада терориста је за два месеца ликвидирано у Сирији прочитаајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руска авијација дејствује по упориштима џихадиста
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА