Најновије

Косово без шанси за УНЕСКО, али ево где постаје члан!

Ситуација са пријемом Косова у Интерпол је компликованија од пријема у Унеско. Јасно је да Косово за Унеско нема више од две трећине гласова, али је Интерпол под знаком питања - каже српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа/Правда)

Како је навео, сутра ће се састати са својим колегом, министом полиције Небојшом Стефановићем, како би разговарали о чланству Косова у Интерполу, јер је тај проблем у надлежности МУП-а.
- Велики скуп Интерпола је у септембру у Кини. Осим Косова, пријавили су се и Палестина и Соломонска острва. Како рећи, гласајте за Палестину, али не и за Косово - објашњава Дачић за "Данас".
Како додаје, Косово се већ пријавило за чланство у Интерпол, док још има времена да се пријави за гласање о пријему у Унеско.
- Извршни савет Унеска је у октобру. Они имају до тада времена да поднесу пријаву. Уколико то ураде, гласање ће бити у новембру - каже Дачић, и додаје да Косово никада неће ући у ту организацију.
Оптимизам власти везан за пријем Косова у Унеско могао би да лежи у томе што се међу посланицима владајуће коалиције прича о томе како ће Косово овај пут одустати од захтева за чланство. Такав развој догађаја би, према њиховој интерпетацији, значио да упркос притисцима Америке, Косово без Србије не може ништа да уради.
Ни у Приштини ситуација око Унеска није баш најјаснија. Одлазећи шеф косовске дипломатије Енвер Хоџај рекао је прошле недеље да Косово има гласове за учлањење у обе организације, али да ће то бити одлука наредне владе Косова.
Са друге стране, лидер Алијансе за ново Косово Беџет Пацоли упитао је Хоџаја зашто је замајавао јавност, када се Косово није ни пријавило за чланстви у Унеско.
Приштина за чланство у Унеско лобира од 2009. године, а у новембру 2015. за само три гласа није примљено у ову међународну организацију. Погледајте ОВДЕ шта би се десило ако би Србија признала Косово. Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је изгледала кампања против пријема Косова у УНЕСКО:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА