Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПОНОВО ПУЦАЛИ НА ИРАНЦЕ: Пета флота прилази иранској нафтној платформи и отвара ватру!

Америчка морнарица саопштила је данас да је амерички носач авиона испалио упозоравајуће хице током „непрофесионалне” конфронтације са иранским бродовима у Персијском заливу.

Пета флота (Фото:public)

Морнарица описује реакцију као „сигурну и професионалну”. Америчка Пета флота наводи да је један од њених хеликоптера био у рутинској патроли у међународном ваздушном простору када је угледао неколико иранских бродова како се приближавају америчким „великом брзином”. Морнарица каже да је хеликоптер покушао да успостави комуникацију, али да није добио одговор тако да је упутио сигнал захтевајући од иранских бродова да обуставе приближавање. Пошто је комуникација успостављена, Американци су видели да Иранци изводе „оружане вежбе” односно да су из оружја испаљени хици у воду. Претходно је иранска елитна револуционарна гарда саопштила да је амерички носач авиона испалио упозоравајуће хице у инциденту са иранским чамцима, јавила је новинска агенција Ирна, преноси АП. Како се наводи, амерички носач и пратећи брод приближили су се иранској нафтној платформи у Персијском заливу, а хеликоптер са брода је летео близу бродова Иранске елитне револуционарне гарде. Инцидент се догодио у петак поподне, а амерички чамци напустили су ту област одмах након тога. Америчка морнаричка пета флота са седиштем у Бахреину није била доступна за коментар. Наводи се и да је то још један инцидент у низу, јер је у уторак амерички патролни чамац испалио хице упозорења близу иранског чамца за који су амерички морнари казали „да им се опасно приближио”. Данас је одржан и састанак иранског парламентарног Одбора за националну безбедност и спољне послове са замеником министра спољних послова и вишим преговарачем Абасом Арагчијем, на коме су разматране мере којима би држава могла да одговори на пакет америчких санкција које се односе и на ту земљу. Иранске снаге сматрају да је присуство Американаца у Заливу провокација и оптужују америчку морнарицу за непрофесионално понашање, нарочито код Ормудског пролаза, на самом улазу у Персијски залив, кроз који се одвија трећина трговине нафтом. Техеран и Вашингтон немају дипломатске односе од 1979. године када су ирански милитантни студенти напали америчку амбасаду и узели 52 Американца као таоце, које су држали 444 дана. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли су ванземаљци, процените сами. Снимак који је излудео "уфологе" - Иранска ваздушна одбрана пуца на неидентификовани летећи објекат:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА