Најновије

КУРДИ ОСНИВАЈУ ДРЖАВУ У СИРИЈИ: Још шест месеци до потпуне реализације америчких планова на северу Сирије! (МАПА)

Курди су у марту 2016. прогласили своју државолику аутономију "Федерација северна Сирија", а за 22. септембар и 3. новембар ове године заказали су изборе на два нивоа на тој територији.

Курди (Фото: Flickr)

Курдска агенција Хавар објавила је да ће 19. јануара бити одржани избори за парламенте провинција и Демократске конгрес народа Федерације, односно федералну скупштину такозване "Федерације Северне Сирије".

Курди сада имају амбицију да, уз помоћ својих америчких савезника, у састав "Федерације" укључе и град Раку, као и добар део истоимене сиријске провинције, који тренутно држе под своом контролом. Курди сада контролишу добар део сиријске територије уз границу са Турском (жутом бојом обележено на мапи), односно готово читаву северну Сирију, узузев неколико мањих енклава које држе снаге лојалне властима у Дамаску (црвено) и територије која је под контролом "Штита Еуфрата" (тамно зелено) - снага које предводи Турска армија.

Званични Дамаск не признаје "Федерацију северна Сирија", а турске власти су више пута јасно ставиле до знања свим заинтересованим странама да неће дозволити формирање Курдистана, како на својој, тако и на територијама суседних држава.

Јужну половину покрајине Рака, некада најважнијег упоришта Исламске државе у Сирији, муњевитом операцијом ослободиле су Тигрове снаге Сиријске арапске армије, уз подршку локалних племенских одреда. Осим четвртине покрајинске престонице, у којој ИД још увек пружа снажан отпор Курдима и Американцима, терористима је у овој сиријској покрајини остао још само један град, на који иправо јуришају Тигрове снаге и њихови савезници, о чему више можете да сазнате ОВДЕ.    Извор: fakti.org, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Извештај Би-би-сија из курдско-америчке офанзиве на град Раку
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА