Најновије

АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: Русија и Турска припремају контролисани српско-албански рат и нову мапу Балкана!?

На скоро завршеном саветовању добро обавештени немачки званичник поставио је питање који проблем у Европи изазива највише проблема. Одговорио је без оклевања: Западни Балкан, где ври нова криза.

Путин и Ердоган одлучују о судбини Балкана (Илустрација: Правда)

Овакав одговор немачког званичника подстакао је Волстрит журнал на анализу будућих дешавања на Балкану. Према његовом најгорем сценарију, Русија и Турска ће охрабривати своје експоненте на Балкану, Србију и Албанију, да им помогну у прекрајању граница у реиону.

Страх од Србије  

Србија би, уз руску помоћ, могла да анектира велике делове Босне насељене етничким Србима, док би Турска подршка могла да помогне Албанији да предузме сличан маневар, не само на претежно албанском Косову, већ и у Македонији, где би већина припадника знатне албанске мањине волела да се уједини са матичном земљом, сматра немачки званичник. Ток догађаја је тешко предвидети, сматра, откад присталице странака које се залажу за Велику Албанију исказују претензије на неке територије које се налазе у Србији биће тешко за две земље да се договоре око нове мапе. Али ни то није немогућ исход, преноси Волстрит журнал, иако ће та идеја пре дати инспирацију зликовцу из филма о Џејмсу Бонду него неком министру спољних послова, а број оних који желе да буду зликовци из филмова о Џејмсу Бонду као да ових дана преплављује светску политику. Ситуација на Балкану се расплеће и Запад мора да брине о више ствари, преноси Волстрит журнал, а не само о руском мешању - Турска све више постаје НИНО (НАТО само по имену) снага, а упркос великим турским сумњама према у односу на Русију, председник Реџеп Тајип Ердоган све тешње сарађује са руским председником Владимиром Путином. Турска и Русија су се зближиле захваљујући свом опозиционом ставу према Немачкој и Европској Унији, сматрају у америчком листу.

Немачко упозорење  

Како даље наводе, Руси не само да мрзе НАТО, они ЕУ виде као препреку својој улози велике силе по питањима Европе, а и Турска се окренула против ЕУ и тражи ослонац у сукобу против Немачке и њених савезника у ЕУ. За Русију и Турску могућност проузроковања сукоба на Балкану с релативно ниским ризиком и трошковима је сувише добра да је пропусте, оцењује Волстрит Журнал. Могућност чланства у ЕУ за државе као што су Србија, Македонија, Црна Гора, Косово и Босна је учинила много више него било шта друго да сачува крхки мир на Западном Балкану, тврди лист и додаје да би свака балканска држава радије била чланица ЕУ него савезница Русије или Турске.
Али наде у скоро учлањење у ЕУ бледе, примећују и подсећају да је Европа изгубила Британију и имала тешких момената у сређивању односа са чланицама као што су мађарска и Пољска. Двадесетосморка ће ускоро бити двадесетседморка, а чланице ЕУ немају велику жељу да приме пет нових "бунтовних држава", које ће отежати управљање Унијом и очекивати финансијску помоћ и то тада када ће постбрегзитски буџет ЕУ већ бити растегнут. И Срби и Албанци наговештавају да ако запад оде они ће гледати у правцу истока, а то ће значити померање ка националистичкој агенди уз руску и турску помоћ, сматрају аналитичари америчког листа. Они предвиђају да ће за ЕУ нова рунда балканског хаоса бити катастрофа - избеглице, криминал, радикализација балканских муслимана, велике прилике за противничке снаге да стекну утицај на трошкове ЕУ. Али, како кажу, Еу не сматра да може самостално да управља Балканом, већ ће и САД морати да буду део решења. А шта је НАТО слугама на истоку Европе поручио некадашњи шеф руских обавештајаца, прочитајте ОВДЕ. Извор: Волстрит журнал, Информер, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Америчка брука у Сомалији 1993.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА