Најновије

ИВАНИЋ: "Напад на Вучића је велики шамар за БиХ!"

Лоша атмосфера у односима Србије и БиХ створена је због Сарајева, оцењује српски члан председништва БиХ Младен Иванић.

Младен Иванић (Фото: Јутјуб)

Осим тога, како каже, представници српског и хрватског народа никада нису имали проблема у сарадњи са Београдом и зато кључни корак у побољшању односа морају да повуку бошњачки лидери.
Такође, Иванић очекује да ће посета председника Србије Александра Вучића Босни и Херцеговини бити организована веома брзо и сматра да ће бити веома корисна: 
- Термин Вучићевог доласка зависи од његових међународних обавеза, којих има доста и када оне буду усклађене објавићемо и датум посете Сарајеву - каже Иванић. 
Према његовим речима приликом Вучићеве посете пре свега треба отворити питање истинског, а не формалног успостављања добрих односа. 
- Морамо да престанемо да оптерећујемо свакодневни живот стварима из прошлости. Мислим да треба ставити тачку на негативно атмосферу која се развила након напада на Вучића у Поточарима и отказивања посете председнику Томиславу Николићу - наводи Иванић. 
На питање колико истрага око тог напада оптерећује односе две земље, Иванић истиче да је “напад на Вучића срамота за БиХ”. 
- Замислите било коју другу земљу у којој би напали премијера суседне земље. То не би могло проћи без оставки одговорних или без проналажења нападача. Једино у БиХ то немамо. То је био велики шамар БиХ, а поготово бошњачкој политичкој структури, јер су највеће опструкције истраге долазиле са те стране - каже Иванић. 
Иванић каже да не би рекао да су односи њега и председника РС Милорада Додика затегнути, већ да је реч о две различите политичке личности које имају обавезу да раде у интересу РС. 
- Све док постоји неки проблем од интереса за Српску истински сам спреман на сарадњу, као и да пређем преко многих увреда које сам добијао у прошлости из СНСД. У Председништву БиХ увек ћу на најбољи начин да браним Српску и да сарађујем са политичарима из РС. Неке посебне сарадње са Додиком немам јер тренутно нема ни тема које би то захтевале. С обзиром на то да не делимо исте политичке и идеолошке ставове није ни природно да претерано често сарађујемо - наводи српски члан Председништва БиХ. 
Иванић наводи да је питање референдума око независности Републике Српске “питање за Додика”, као и да он “не помиње референдум јер се он не сме помињати сваки други дан”. 
- Нисам за то да се са темом референдума поигравамо, то се или деси или не. Код ситуације око Дана Републике Српске показао сам јасан став да Српска има право на референдум и тај став ћу увек бранити - каже Иванић. 
Говорећи о руском утицају у Републици Српској Иванић за “Новости” каже да Русија брани “дејтонску позицију Републике Српске”. 
- Јасно је показала да стоји иза ставова које има РС и који се односе на дејтонску позицију. То нама користи. Исто тако, Русија неће урадити ништа да угрози целовитост БиХ и то је јасно видљиво из њиховог понашања. Русија ће увек да брани Републику Српску када сматра да за то постоји потреба, али и да не угрожава Дејтонски споразум - истиче Иванић. 
Могућност изградње руске базе у РС није желео да коментарише “док год се не уђе у фазу озбиљних разговора”. Погледајте ОВДЕ шта је Расим Љајић предложио за Косово. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је у РС обележен 9. јануар:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА