Најновије

КРВОПРОЛИЋЕ У ВЕНЕЦУЕЛИ: 10 мртвих у уличном насиљу, Мадуро проглашава победу, САД прете санкцијама (ВИДЕО)

Председник Венецуеле Николас Мадуро прогласио је победу на изборима за Уставотворну скупштину. Опозиција: Гласало 12 одсто. На улицама насиље, десет мртвих.

Хаос у Венецуели (Фото: Јутјуб)

„Имамо уставотворну скупштину“, рекао је Мадуро, обраћајући се стотинама присталица у Каракасу, након што је изборна комисија саопштила да је излазност грађана износила 41,5 процената, пренео је АФП. Опозиција, међутим, наводи да је излазност била око 12 одсто.
„То је највећа победа, коју је револуција остварила у својој 18-годишњој историји“, рекао је Мадуро.
Гласачи су бирали 545 чланова те уставотворне скупштине, чије формирање је затражио председник Венецуеле.
Опозиционе снаге се већ месецима противе том предлогу и сматрају да ће Мадуро тако само ојачати диктатуру. 
Током гласања, демонстранти су се сукобљавали са безбедносним снагама, док је велики број Венецуеланаца бојкотовао гласање. Према наводима власти, током сукоба живот је изгубило 10 особа, због чега је јучерашњи дан био најсмртоноснији откад су у априлу почели протести у земљи, пренео је Ројтерс.
Мадуро, који је међу многим Венецуеланцима непопуларан због економског колапса током четири године колико је провео на власти, инсистирао је на јучерашњем гласању како би се оформила скупштина која би имала широка овлашћења, упркос претњи америчким санкцијама и вишемесечним протестима опозиције.
Критичари упозоравају да би та скупштина омогућила Мадуру да распусти Конгрес којим управља опозиција, да одложи будуће изборе и измени изборна правила како би спречио да социјалисти буду склоњени с власти у овој некада просперитетној земљи чланици ОПЕК-а, наводи Ројтерс. Америчке власти чврсто су осудиле изборе за чланове Уставотворне скупштие у Венецуели и најавиле "брзе и одлучне мере" против владе социјалистичког председника. "САД осуђују те изборе који угрожавају право народа на самоопредељење" навело је америчко Министарство иностраних послова и додало да ће САД предузети "брзе и одлучне мере" против Венецуеле. САД су раније запретиле санкцијама. Више од осам милиона бирача, или 41,53 одсто, гласало је у недељу за чланове Уставотворне скупштине Венецуеле где је забележено насиље у којима је погинуло десет особа. Опозиција, која је оспорила изборе, сматра да Мадуро планом да измени Устав намерава и да заобиђе изабрани парламент где је опозиција у већини, као и да избегне преседничке изборе крајем 2018. године.
Погледајте ОВДЕ како су Руси фантастично прославили Дан морнарице у Сирији.
Извор: rs.sputniknews.com, Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА