Најновије

ДУХОВИТИ РУСИ: Америчким дипломатама које је Путин протерао, припремили специјалан поклон (ФОТО)

У јеку руско-америчког „рата санкцијама“, московски трговци су решили да снижењима, а такође и симболичним опроштајним поклонима почасте протеране америчке дипломате.

Владимир Путин (Фото: Ria)

Продавница „Армија Русије“, која припада Министарству одбране Русије, објавила је да почиње специјалну акцију у којој ће америчким дипломатама који напуштају земљу омогућити попуст од 20 одсто, а такође ће им за успомену даривати и несвакидашњи сувенир — мајицу са ликом два најпопуларнија и најауторитативнија руска министра. Поклон је симболичан и носи јасну поруку.
На грудима је портрет шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, а на леђима министра одбране Сергеја Шојгуа. Мајице су црне боје, а на њима је белим словима исписано: „Ко не слуша Лаврова… слушаће са Шојгуа“.
Дипломате су једино у обавези да приликом куповине покажу документ који доказује да су запослени у Амбасади САД у Русији.
Акција ће трајати до 1. септембра, када америчким дипломатама истиче рок за напуштање Русије.
Подсетимо, Вашингтон је пооштрио санкције против Русије како би казнио Москву због наводног мешања у америчке председничке изборе 2016. године. Те казнене мере су у суштини усмерене против руске политике у енергетској сфери, а делују као покушај да се Русија потисне са европског енергетског тржишта.
Као одговор на те непријатељске потезе, руски председник Владимир Путин је наредио да 755 америчких дипломата напусти Русију, а такође Москва је запленила и америчку дипломатску имовину у два комплекса.
Тако ће у Русији остати онолико америчких дипломата колико има и представника руске дипломатске мисије у САД — по 455 са сваке стране.
Иначе, компанија „Војенторг“, која је директно подређена Министарству одбране Русије, радњу у близини Амбасаде САД отворила је у лето прошле године. Тада су објаснили да није реч ни о каквој провокацији, већ да су се водили „чисто комерцијалним разлозима“ — локал је на доброј локацији, у центру града и на прометном месту.
„Армија Русије“ је и раније имала сличне акције. У новембру прошле године понудила је попуст од пет одсто америчким дипломатама и држављанима поводом председничких избора у САД, а такође је дала и посебан попуст од 10 одсто америчким дипломатама и другим америчким грађанима 20. јануара ове године поводом инаугурације 45. председника САД Доналда Трампа.
Прочитајте ОВДЕ да ли је стратегија НАТО, мини-реприза ратова на Балкану?
Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте понуду руске војне опреме.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА