Најновије

Загреб на оптужбе због увођења своје дискриминаторске таксе каже...

Хрватска не сматра да је повећањем накнада за контролу увозног воћа и поврћа из трећих земаља прекршила Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП), пише лист Политика од четвртка, 3. августа, позивајући се на хрватско Министарство пољопривреде.

Хрватска граница (Фото: Јутјуб)

Лист наводи да је у Министарству пољопривреде Хрватске речено да се не ради о ванцаринској баријери, већ о накнадама за инспекцијски надзор које по мишљењу Хрватске "нису претеране".
"Детаљна контрола (на границама) кошта и захтева шири обим посла, као и већи ангажман граничних инспектора. Одлука о висини накнаде за контролу усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима право је сваке државе чланице, те накнаду од 2.000 куна (270 евра) не оцењујемо претераном у поређењу с другим државама чланицама", речено је у хрватском Министарству пољопривреде. Као оправдање одлуке навели су искључиво заштиту потрошача, због чега је и донет Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима који се примењује од 15. јула, навео је лист.
 "Није реч о дискриминацији робе и трговаца који долазе из нама суседних и пријатељских земаља", рекли су у министарству и додали да се у том пропису ништа није мењало у систему контроле и да је он уведен још 2013. године у складу са прописима ЕУ.
Хрватска је усвојила мере којима је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници, и уз то 22 пута повећала таксе при увозу ових производа из земаља које нису чланице ЕУ.
Званичници Србије осудили су те мере и упутили ноту односно захтев да Министарство пољопривреде Хрватске у што краћем року контактира Министарство пољопривреде Србије како би се решила ситуација. Премијерка Ана Брнабић казала је да ако се ситуација не реши у комуникацији два министарства очекује реакцију Европске комисије.
Прочитајте ОВДЕ шта је Национална организација потрошача Србије поручила и саветовала поводом најновијих мера хрватске Владе.
Извор: N1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА