Најновије

НЕМЦИ ХВАЛЕ ВУЧИЋА: "Прескочио је мрачну сенку српске историје"

"Вучић је отпочињањем дијалога о Косову прескочио мрачну сенку српске историје, на чијем настајању је некада приљежно радио", пише Франкфуртер алгемајне цајтунг у суперлативима о потезу председника Србије.

Немци га хвале (Фото: Синхуа/Правда)

"У Србији ове године нема летње рупе", пише новинар Франкфуртер алгемајне цајтунга Михаел Мартенс: "Повод за то је дао председник Александар Вучић; он је средином јула објавио есеј о Косову о којем се отада стално воде расправе. То што Вучић пише је за српске појмове исто као када би турски председник Ердоган написао да су 1915. Османлије извршиле геноцид над Јерменима. Вучић је тако прескочио мрачну сенку српске историје, на чијем настајању је некада приљежно радио. Од својих сународника је затражио да увиде да је Косово, које се 2008. уз америчку и западноевропску подршку прогласило независним – изгубљено." 
"Многи Срби одавно тако мисле, при чему имају друге бриге: важна су им радна места, добре школе за њихову децу или стамбени простор који могу да плате, а не мит о вечно српском Косову. Но, водећи српски политичари, из страха од мале, али утицајне мањине националистичких интелектуалаца, православних владика и других демагога, до сада се нису усуђивали да назову ствари правим именом. Ако у Београду постоји политичар који ће престати да цепти од страха пред бирачима, онда је то Вучић. Од априла, када је на председничким изборима освојио апсолутну већину, тај бивши ултранационалиста, чија Српска напредна странка доминира и у парламенту, у Београду има већу моћ од било ког политичара после аутократе Слободана Милошевића у деведесетим годинама." 
"На појединим местима (Вучићев) текст носи интелектуални рукопис израелских саветника које Вучић већ годинама окупља око себе. Људи као што је Арон Шавив, шеф фирме Стратегy анд Цампаигнс, која је према његовим сопственим речима специјализована за победе у изборним кампањама. Шавив каже да је потпомогао изборне победе 14 председника влада или држава као и неименованим особама из Европске комисије, у Израелу, Тајланду, Пољској, Кенији или – у Србији. Један други Вучићев шаптач из Израела је маркетиншки стратег Асаф Ејсин, и када Вучић у свом есеју опширно цитира некадашњег израелског председника Шимона Переса, онда то мора да је утицај његових саветника." 
"...новине су пуне прилога који су за Вучићеву иницијативу или против ње, при чему је председник тиме успео да постигне то што је и хтео: да се покрене унутрашњи дијалог о Косову у коме више неће бити табуа, пре свега међу академицима и интелектуалцима. Њихов националистички огранак, додуше, очајнички узурпира за себе располагање овом дебатом, али је у све већим тешкоћама." 
После приказа типичних реакција на Вучићеву иницијативу и одговарајуће аргументације, аутор овако завршава своју анализу: "Исти тај Вучић је пре неколико дана поновио да ће Београд учинити све да спречи пријем Косова у УНЕСЦО. За сада су Вучићеве циљане провокације пре свега само речи. Али, ипак – речи какве се из Београда досад нису чуле", пише Михаел Мартенс за Франкфуртер алгемајне цајтунг. 
А бечки Стандард пише о "пометњи" коју је изазвала конститутивна седница косовског парламента. "Посланици савеза ПАН који је победио на изборима су се, додуше, појавили у парламенту, након што је већина њих била одсутна, али је председник парламента направио паузу и прекинуо седницу. (...) Посланици мање странке у коалицији ПАН, странке Нисма Фатмира Љимаја, једини су дошли на почетак седнице; неколико сати касније дошли су и посланици Демократске партије (ПДК) Кадрија Весељија и Алијансе за будућност Косова (ААК) Рамуша Харадинаја – само да би тражили да се седница прекине да би се саветовали. 60 од 120 посланика је било за тај предлог. Захтев ПАН опозиција тумачи као доказ да победници на изборима немају већину од најмање 61 гласа за избор председника парламента..." Погледајте ОВДЕ какву је понуду Вучић добио у САД. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта је Вучић рекао о свом наследнику у странци:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА