Најновије

НОВА ПРОВОКАЦИЈА ЗАГРЕБА: Ево шта су поручили Србима!

Обележавање 22 године од војно-полицијске акције хрватских снага „Олуја“, што се у Хрватској слави као Дан победе и домовинске захвалности и Дан бранитеља, почело је полагањем венаца на загребачком гробљу Мирогој.

Пленковић и Колинда (Фото: Синхуа/Правда)

Венце су положили председник Владе Андреј Пленковић, председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић и изасланица председнице Хрватске Маја Чавловић.
Венци су положени код споменика „Глас хрватске жртве — зид боли, код централног крста“ у Алеји погинулих хрватских ветерана из Домовинскога рата, на гробу Фрање Туђмана и на заједничкој гробници за неидентификоване жртве.
Премијер Пленковић је рекао да је полагањем венаца одата „почаст хрватским бранитељима и свима који су за слободу домовине дали свој живот и здравље у одбрани од великосрпског режима Слободана Милошевића“.
- У то време је државничка мудрост и одважност првог хрватског председника Фрање Туђмана, у комплексним међународним и сигурносним околностима, придонела ослобађању не само већине окупираних територија Хрватске, већ је значила и стратешки преокрет односа у БиХ, спречавање нове Сребренице у Бихаћу и захваљујући ’Олуји‘ дошло је до постизања Дејтонског и Париског споразума - навео је Пленковић, пренели су хрватски медији.
Упитан о подизању кривичне пријаве коју је невладина организација „Документа — центар за суочавање са прошлошћу“ поднела за злочине почињене у Уздољу код Книна и оближњим засеоцима од 5. до 8. августа 1995. године, Пленковић је одговорио да Влада Хрватске „води рачуна о дигнитету Домовинског рата и свему на чему је Хрватска утемељена“.
- Истовремено, Хрватска је демократска држава и држава у којој постоји слобода говора и активности свих удружења - рекао је.
Председник Сабора Горан Јандроковић је рекао да је операцијом „Олуја“, којом је ослобођена скоро петина окупираних територија, „сломљен сан о Великој Србији“ и да је „Хрватска у ’Олуји‘ исказала заједништво свих људи, велику војну силу, те показала да се и у сложеним међународним односима могу остварити жељени циљеви“. Погледајте ОВДЕ због чега Немци хвале Вучића. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је изгледала парада за 20 година "Олује":
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА