Најновије

ДОДИК О БОРБИ ПРОТИВ НЕПРИЈАТЕЉА СРПСКE НАЦИЈЕ: Од Словеније до Македоније, Срби имају један заједнички циљ!

Срби имају право на пројекат националног уједињења, који је потпуно оправдан, логичан и фер у политичком смислу, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.

Милорад Додик (Улистрација: Правда)

- Срби морају да се окупе око наше сада две државе и да постанемо једно у националном смислу, окупљени и мерени искључиво по томе шта дамо као допринос овим државама - Републици Српској и Србији - истакао је Додик у интервјуу Срни.

Он је напоменуо да је сасвим природна жеља Срба да буду дио једне националне државе, за шта верује да ће се десити у овом веку.

- Ако једна Немачка није могла претрпети подвојеност и постојање две државе једног народа онда је сигурно то знак и за Србе да у овом веку могу да раде на националном пројекту уједињења, који је оправдан, логичан и политички фер - рекао је Додик

Истакавши да верује у данашњу у националну и државну политику Републике Српске и Србије, две државе српског народа на Балкану у којима он једино може да се осети заиста слободним, Додик је напоменуо да је до готово катастрофалне позиције Срба у свим републикама на простору бивше Југославије довела и политика западних земаља, која је углавном била изразито антисрпска.

Он је у том погледу подсетио на страдање Срба у хрватској злочиначкој акцији "Олуја", које је очигледно део контитнуитета укупног страдања српског народа од разних хрватских режима у прошлости, али и на чињеницу да је та хрватска оружана акција подржана од америчких консултаната, што говори о њиховом мешању и "цртању граница" које покушавају сада да припишу Русима.

- Они су све време овде правили неку врсту нереда. Чињеница коју сада знамо говори о томе да је амерички Конгерс још 1990-1991. године донео одлуку да ће бити подржане само оне републике које се одвоје од Југославије, на тај начин се директно мешајући у унутрашње послове и унутрашње стање Југославије и продукујући тако један рат - напоменуо је Додик.

Он је додао да сада потпредседник САД Мајкл Пенс говори да то неко други чини, што је обична неистина која се покушава пласирати, јер су Руси на овим просторима били најмање присутни.

- Камо среће да су били јаки, српски народ би имао далеко бољу позицију него што је имао и то захваљујући тадашњој политици САД, која је бомбрадовала Српску, а касније и Југославију и отела Косово, игнорисала реалност у БиХ само да би се додворила или подржала муслимане, те очувала територијално јединствену БиХ, а која очигледно нема капацитет, ни било шта друго, да би могла да успе - оценио је председник Српске.

Он је нагласио да су све то промашени покушаји америчке политике на овом простору који се у значајном обиму могу третирати као антисрпски и који су довели до тога да српска национална заједница у свим републикама на простору бивше Југославије има говото катастрофалну позицију.

Према његовим речима, Срби у Словенији чак немају ни статус националне мањине, док се на простору Хрватске види повампирено усташтво, па и кроз одлуке Владе која покушава да Србе који су бранили своја огњишта прогласи агресорима с циљем исељавања или застрашивања оног малог преосталог броја Срба.

Додик је напоменуо да је и у Црној Гори, очигледно, једна општа антисрпска хистерија према српској националној заједници, док су у Македонији нове власти обесмилиле и оне минималне помаке из прошлости који су урађени са ранијим властима када је реч о положају Срба.

- Наравно, Србима у Македонији није ни раније било добро, о чему говори и забрањивање и затварање владике Јована... Све то можемо посматрати као потпуно мешање Америке на овом простору и довођење Срба на простору бивше Југославије у готово неиздрживу ситуацију - упозорио је Додик.

Председник Српске је оценио да то показује и ситуацију у вези са Косовом и Метохијом и чињеница да су Срби бомбардовани, а да није било одлуке релевантних међународних и органа УН.

- Американци су бомбардовали Србе и креирали нешто што сада хоће да одрже, а то је наводна држава Косово - рекао је Додик у интервјуу Срни.

Додик је подсетио и да су све креације у БиХ, под управом старе америчке администрације, ишле на штету Срба, да је рушен и Дејтонски споразум, који је направљен у САД, а рушили су га високи представници које су у највећој мери подржавали званичници америчке администрације тог времена.

Председник Српске је оценио да је једино добро у последњим изјавама америчког потпредседника то што каже да се САД неће даље мешати у унутрашње ствари земаља.

- То ћемо тек да видимо - рекао је Додик.

Председник Српске је додао да се, наравно, мора рећи да су САД овде имале и одређених заслуга за неке добре ствари, али да је - генерално гледано - та њихова политика, са другим политикама са Запада, у континуитету највећим делом била анисрпска.

Додик је оценио да све наведено говори о томе да се на овим просторима стално компликује укупна политичка ситуација и политички односи.

- Томе можемо додати да је на протеклом форуму у Подгорици учествовала и БиХ, а да ми не знамо ни шта се причало, ни ко је шта причао о томе, ни шта је (председавајући Савета министара Денис) Звиздић покушао да каже о свему томе. Али, имајући у виду да је био сам и да је он могао само да промовише муслиманску политику у БиХ, можемо да знамо шта је то било на дневном реду. То све укупно не даје допринос стабилизацији него управо дестабилизацији - упозорио је Додик.

Додик се осврнуо и на недавне изјаве британског амбасадора у БиХ Едварда Фергусона, који тако што домаћим политичарима у БиХ "држи лекције" шта треба да раде показује и даље настојање за мешањем у унутрашње ствари земље.

- А чињеница је да дефинитивно ниједна земља није успела ако је била под различитим утицајем странаца, јер је њихово мешање и мешетарење само доводило до дестабилазиције - рекао је Додик, наводећи да се на тај начин може објаснити садашња БиХ и њен положај неуспешне и пропале земље.

Председник Српске је поновио да БиХ не може да опстане без унутрашњег базичног договора и консензуса људи који у њој живе, а амбасадорима, посебно америчком Морин Кормак која је искључиво навијачки усмерена ка јачању централизације БиХ, поручио да то није политика Српске, нити ће икада бити.

- Морамо да јој кажемо да то није наша политика и да то никада није била наша политика. Наша политика јесте био Дејтон, јесте Дејтонски споразум, али слово, а не "дух Дејтона", који се овде промовише - закључио је председник Српске у интервјуу Срни.

Усташки злочин у околини Бихаћа осмишљени пројекат ликвидације Срба

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас за Срну да је усташки злочин у околини Бихаћа у лето 1941. године када је убијено 12.000 људи био део осмишљеног пројекта ликвидације Срба који је заживео у првим месецима усташке владавине.

Додик је навео да је страдање Срба, које је било скривано у социјалистичкој Југославији, драматичних размера, те да је сутра помен за 12.000 убијених Срба из околине Бихаћа, што говори да је тај пројекат заживео у првим месецима усташке владивне.

- Као што Паг и Јадовно, где је од маја до јуна месеца убијено 40.000 људи од чега 38.000 Срба, говори о томе да је то био осмишљени пројекат ликвидације, ту треба додати и ово код Бихаћа, Шушњар, Јасеновац, ту треба додати Глину, Пребиловце и многа друга места где су Срби страдали под усташком камом - навео је Додик који ће сутра присуствовати помену жртвама усташког терора у Гаравицама код Бихаћа.

Додик је указао и да је страдање Срба у "Олуји" био завршни чин етничког чишћења Срба из Хрватске, што је део идеологије и званичне политике још Независне Државе Хрватске која је у време Другог светског рата веома транспарентно уништавала, прекрштавала, убијала и исељавала Србе.

Према његовим речима, "Олуја" је резултат политике режима Фрање Туђмана који није дозволио било какву могућност да се Срби осећају сигурним на простору Хрватске коју је он покушао да направи независном државом.

- Та независна држава Фрање Туђмана асоцирала је многе Србе на независну усташку државу, тако да је то био резултат управо страха који је владао код српског народа, траума које је доживео у Другом светском рату - Пага и Јадовна, Јасеновца, Глине и многих других места где су систематски уништавани, тако да је српски народ, сматрајући да је једини начин да осигура своју слободу јесте да створи своју аутономију и своју државу - поручио је Додик.

Он је напоменуо да је Хрватска од 1995. године под влашћу Фрање Туђмана, етнички очишћена, без права Срба на имовину, без права да се врате, без обзира што је постала чланица ЕУ.

- Чак ни у процесу придруживања, што је уобичајена ствар, није се вршио притисак на хрватске власти да људима врате право да могу да располажу својом имовином. Напросто, они су то све спречили и перспектива останка Срба на простору Хрватске је веома суморна управо због политика које се и данас воде - рекао је Додик.

Према његовим речима, када се у Јасеновцу има усташки натпис "За дом спремни", који актуелна власт не може да склони, онда то најбоље говори о томе да се та власт солидарише са таквим стварима а не да води рачуна о томе да је под тим ускликом страдало стотине хиљада Срба, што протераних, што убијених.

Додик је истакао да ће бити веома тешко изградити поверење на бази потпуно различитих погледа, док они покушавају да изгон 250.000 људи обележе као своју велику историјску победу.

- Наравно да стаје дах и да људи не могу да верују да се таква монструозна активност исељавања и убијања људи може обележавати на тај начин. Наравно нико не може да спречи Хрватску да обележава важне датуме, али да истакнете управо само тај, онда говори да нисте ни имали важне датуме у историји као такви - рекао је председник Српске.

Додик је нагласио да нема намеру да умањује право Хрвата на обележавање, али да је јадно да је данас у Хрватској најважнији датум и догађај победа Хрвата "Олуја", што говори о недостатку цивилизацијских понашања и норми.

Додик је интервју за Срну дао након јучерашњег "свесрпског" састанка, на ком су се сусрели лидери Срба из целог региона (осим из Албаније, који су били спречени да дођу). Какав је план за Националну декларацију балканских Срба, прочитајте ОВДЕ

Извор: СРНА

Бонус видео

Јучерашњи говор Александра Вучића на обележавању Дана сећања на страдале у Олуји 

ПАЖЊА:
Поштовани, молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција „Правде“ задржава право да скрати или не објави коментаре. Коментаре који садрже говор мржње*, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете - не објављујемо. Такође, неће бити објављиване ни псовке и вулгарности, чак и ако читалац који коментарише уместо целе речи стваља звездице.Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте не објављујемо, као и коментаре који се односе на уређивачку политику, али ће бити прослеђени уредницима и на томе се захваљујемо.Молимо вас да обратите пажњу на правописну и граматичку исправност коментара које шаљете, као и да пишете малим словима, предност ће имати коментари који су написани без правописних и граматичких грешака, а коментари писани великим словима се неће одобравати.
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА