Најновије

И ДАЉЕ БЕЗ НАЦИОНАЛНЕ ОДБРАМБЕНЕ СТРАТЕГИЈЕ: Шта се крије иза најаве о обавезној војној обуци за жене до 50 година?

Обука прве помоћи и цивилне заштите поново би од следеће године могла да постане обавезна за све грађане без обзира на пол.

Илустрација (Фото: Војска Србије, ЈуТјуб)

Министарство одбране до краја године донеће стратегију одбране на основу које ће се конкретно знати да ли ће и на који начин, између осталог, и жене морати да служе држави. Током 2017. добровољно служење војног рока започело је 385 војника. Међу њима је и 57 жена. Иако су друштвене мреже препуне и негативних и позитивних коментара на најаву Министарства одбране о којој више можете да прочитате ОВДЕ, најбројнији су они који доводе у питање сврсисходност ове одлуке Министарства одбране.
Министар војни мисли да јесте сврсисходно. - Морамо да нађемо начине да поново у процес обуке уведемо и оне који нису припадници војске. Ниједна војска на свету није довољно бројна и ниједна војска на свету није довољно спремна за изазове који су пред нама уколико нема подршку читавог становништва и свих грађана, истиче министар Александар Вулин. Какви су то изазови који нам предстоје Вулин није прецизирао, али признаје да план за то још увек не постоји. Недавно је најавио да би новом стратегијом одбране и војна обука могла да буде обавезна за све цивиле. Пензионисани генерал Срето Малиновић наводи да "има доста непознаница", као и да би обавезно служење војног рока било "корак уназад" после реформе из 2012. - У јавности то преводи као да ће нека домаћица у 45. години морати да остави кутлачу и иде на регрутацију. Свака држава прибегава едукацији становништва за одбрану, а то се може увести кроз средњошколско образовање, на пример, каже Малиновић. - И ту би се цивили упознали са начином одбране, можда и коришћењем оружја, додаје Малиновић. Међутим, стратегија одбране још није донета, па се не зна да ли ће војна обука постати обавезна и за оне који војску нису служили. Извор: Б92, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Младе Рускиње очигледно воле да служе отаџбини
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА