Најновије

ПОЦРКАЋЕМО: Немилосрдни “Луцифер” однео два живота

Немилосрдни талас врућине који је захватио делове Европе изазивајући данима рекордно високе температуре однео је најмање два живота и навео власти више земаља да издају упозорења, извештава америчка агенција АП која оцењује да није ни чудо што је овај топлотни талас назван "Луцифер".

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

У изјави за АП, агент за некретнине из Београда Саша Јовановић описује врућину: "Ово је једноставно превише. Понекад ми се чини као да не могу да дишем".
Агенција наводи да је екстремна врућина у Италији, деловима Француске и Шпаније, као и на Балкану, изазвала на десетине шумских пожара, оштетила усеве, повећала потрошњу струје и воде.
Власти су у неким подручјима издале ограничења у саобраћају и забранила рад на отвореном јер су температуре достизале и 40 степени.
У Шпанији је метеоролошка служба упозорила да ће температура у 31 од 50 провинција достићи и до 44 степена.
У Словенији су, према наводима надлежних, почетком ове недеље забележена прва "тропска ноћ" на висини од 1.500 метара када је температура прешла 20 степени током ноћи, наводи АП.
Агенција наводи да су власти и у другим земљама апеловале на грађане да остану у затвореном простору и да конзумирају пуно течности, а да је Институт за јавно здравље у Београду издао упутство у којем се грађанима саветује да на прозоре ставе мокре пешкире ако немају клима уређај и избегавају физички напор и алкохол.
Хрватске власти апеловале су на хиљаде туриста да буду опрезни док путују и на плажама, преноси америчка агенција.
Такође, наводи да су најмање две особе преминуле због последица врућине - једна у Румунији, а друга у Пољској - док су многи пребачени у болницу након што су претрпели топлотни удар, сунчаницу или су имали друге здравствене тегобе везане за екстремне временске услове.
Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Слободан Совиљ каже да се очекује да веома топли период у Србији потраје до 10. августа, када ће уследити освежење које би оборило температуру са 40 на око 30 степени.
Прочитајте ОВДЕ у којој ће то земљи бити упуцан свако ко намерно пали ватру у шуми?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како да преживите несносне врућине?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА