Најновије

БЕЛА КУЋА КАО КАСАРНА: Зашто Трамп воли генерале?

Председник Америке Доналд Трамп често је у својим обраћањима говорио о јачању војске, а судећи према кадру којим се окружио, највише воли генерале. Чак четворица његових најближих сарадника, којима је поверио кључна питања америчке спољне политике, носе највиши војнички чин.

Трамп и Кели (Фото: Јутјуб)

Нови Шеф особља Беле куће, Џон Кели, који је на тој позицији тек неколико дана од како је Рајнс Приебус поднео оставку, скинуо је униформу тек пре годину дана, након што се пензионисао са позиције шефа америчке Јужне команде. Његова служба се ипак није завршила, јер од јануара, када се Трамп уселио у кућу председника, води Одсек за домаћу безбедност. Како га је описао лист "Политико", он је "једноставан човек, понекад туп, чији акценат указује да има корене у радничкој класи Бостона, и да ужива у сланим шалама".
Још од раних дана администрације Џералда Рудолфа Форда, који је водио Америку од 1974. до 1977. године, није се догодило да један генерал буде на позицији Шефа особља. Ако се у обзир узму и остале војсковође у Белој кући, утицај војних официра у самом врху није био толико јак још од председавања Двајта Ајзенхауера, који је и сам био пензионисани генерал (34. председник САД, од 1953. до 1961. године).
Још три генерала тренутно деле кућу са Трампом - секретар одбране Џејмс Матис, генерал маринаца у пензији, Начелник генералштаба и генерал маринаца Џозеф Данфорд, и саветник за Националну безбедност Херберт Рејмонд Мекмастер и даље активни генерал у војсци, који је на ту позицију дошао заменивши, такође генерала, Мајкла Флина.
У пуном саставу особља администрације задуженог за националну безбедност и спољну политику, од свих старијих вођа једино је Рекс Тилерсон цивил.
Оваква поставка изазвала је озбиљна питања о милитаризацији америчке спољне политике. Забринутост се додатно повећала у фебруару, када се Доналд Трамп похвали да је буџет који је предложио "један са највише новчаних одвајања за одбрану у историји", као и када је Пентагону предао серију важних нових ратних овлашћења, док је предложио смањење буџета Стејт департмента за 30 процената.
Ипак, како оцењују Западни медији, током првих седам месеци председавања Доналда Трампа генерали су се показали као релативно стабилни стубови спољне политике, који су уклонили макар највеће страхове естаблишмента. Описани су као искусни и војно образовани, посвећени америчкој улози вође у свету. Такође представљају и противтежу националистичким струјама у Белој кући, које предводи шеф стратегије Стив Банон, који се сматра главним идејним творцем непопуларнихи Трампових потеза попут имиграционе политике, одбацивање Париског климатског споразума и потенцијалог увођења тарифа на челик, против чега су се оштро побунили савезници у Европи.
Заједно, Трампови генерали имају две мисије, сматрају Западни медији. Као прво, да промене све оно што сматрају грешкама политике бившег председника Барака Обаме, односно устручавање употребе силе или распоређивања трупа, што су многи савезници доживљавлаи као повлачење Америке. Као други задатак, и много опаснији, приписују им ублажавање штете коју Трамп прави.
Генерали, и делимично Тилерсон, окарактерисани су као "озбиљне особе", и гаранти спољном свету, који су већ убедили Трампа да одустане од појединих политика, међу којима окретање од НАТО-а, премештање америчке амбасаде у Израелу у Јерусалим, одбацивање Сверноамеричког трговинског споразума и Ирански нуклеарни договор, и разматрање политике "Једна Кина".
Мекмастер је такође почистио старије особље за Националну безбедност који су повезани са Мајком Флином или су били у блиским односима са Баноном.
Правац којем теже војсковође можд анајвоље описује недавна изјава генерала Данфорда.
- Данас се суочавамо са симултаним изазовима од Кине, Северне Кореје, Ирана и Русије, као и природном катастрофом у Шри Ланци. То је свет у којем живимо данас, не какав бисмо ми волели да буде - рекао је генерал Данфорд, преноси "Политико".

Зашто генерали?

Милијардер и ријалити ТВ звезда, Трамп није неко за кога ви се рекло да би био толики присталица армије, међутим његово окружење то негира. Како је и сам више пута рекао, Трамп воли "тврде момке", а посебно воли да подсећа Матиса на његов надимак "Бесни пас". Такође су и "мање политичари, а више људи од дела", како их Западни медији описују, и нису део "Вашингтонске мочваре", чије "исушивање" је Трамп најавио.
Такође имају још једну заједничку црту, а то је неслагање са Обаминим доктринама. Матис је био смењен са места шефа америчке Централне команде због "жестоке реторике" о Ирану. Кели је склоњен са места шефа Јужне команде од Обамине администрације због указивања на претње на јужним границама, док је Мекмастер јавно критиковао бившег председника због повлачења америчких трупа из Авганистана. И Флин, Трампов први саветник за националну безбедност, сматрао је да Обама потцењује исламске претње на Блиском истоку. Вође у униформама до једног су критиковале Обаму и због повлачења трупа из Ирака, 2011. године. Погледајте ОВДЕ шта је Лавров поручио Тилерсону. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ово је седница на којој је промовисан Кели:

Бонус видео

Ево шта је "Бесни пас" рекао о свом односу према другим људима:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА