Најновије

Американци избацују Николића из виле на Дедињу?

Наследници бивших власника председничке виле у Ужичкој 23, у којој и даље станује бивши председник Србије Томислав Николић, траже од државе враћање власништва или макар обештећење за ово здање на Дедињу.

Николићеви (Фото: Синхуа)

Поступак за враћање власништва над председничком вилом у Ужичкој улици 23 покренули су наследници предратних власника Јован и Радмила Моачанин још 2015. године, али предмет је до данас остао заглављен у Управном суду.
Из Агенције за реституцију потврдили су да су Јован и Радмила Моачанин, који тренутно живе у Сједињеним Америчким Државама, поднели захтев за враћање, односно обештећење виле у Ужичкој 23, али да је тај захтев у мају 2015. године одбијен као неоснован.
"На решење о одбијању захтева странке су уложиле жалбу коју је Министарство финансија одбило као неосновану, па се предмет тренутно налази у Управном суду на одлучивању по тужби на решење Министарства финансија", објаснили су из Агенције.
Који је тренутни статус предмета, из Управног суда нису одговорили. Нема ни објашњења зашто је њихов захтев уопште и одбијен и да ли је разлог то што се ради о имовини коју држава сада користи за "репрезентативне потребе".
Наиме, Министарство финансија је на ранији захтев за мишљењем Републичке дирекције за имовину о сличним предметима одговорило наводећи чланове закона о враћању одузете имовине и обештећењу, који предност у правима над овим објектима даје држави, репрезентативним и потребама страних представништава, у односу на грађане који потражују имовину одузету њиховим прецима.
"Мишљења смо да непокретности које су у јавној својини Републике Србије, а намењене су за смештај страних дипломатско-конзуларних представништава, војних и трговинских представништава, не могу бити предмет враћања бившим власницима", наводи се у њиховом упутству које ипак не наглашава изричито да, ако већ натурална имовина неће бити враћена, стари власници који то и докажу заслужују новчану надокнаду.
Миле Антић из Мреже за реституцију објашњава да и даље постоји велики број захтева који су застали негде у процедури јер се од подносиоца тражи још неки документ и да је вероватно то разлог првобитног одбијања и овог захтева.
- То може бити нешто процедурално, а то што се ради објекту за репрезентативне потребе није довољан разлог за одбијање, у том случају власници морају да добију обештећење, указује Антић.
Од свих права која различите стране полажу на ову вилу, најупитнији је основ по коме Николић у њој и даље станује. Објекат у Ужичкој 23 одређен је, наиме, за резиденцијалне потребе искључиво председника Србије, а Николић то више није. Ипак, није прецизно одређен рок у коме он треба да се исели, а како је актуелни председник Александар Вучић потврдио да се неће селити на ову адресу, чини се да Николић само "користи" ситуацију како би наставио да живи у вили на рачун државе.

Закон није исти за све

Пракса враћања имовине показује да постоје грађани чије је право својине ипак важније од репрезентативне намене објекта, па је тако "Вила Црногорка" враћена принцези Јелисавети Карађорђевић 2013. године, иако је била намењена дипломатском представништву, односно у њој је била смештена амбасада Црне Горе.
Прочитајте ОВДЕ колико је судски извршитељ зарадио за само пола сата, бићете у шоку.
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Томислав Николић искористио је крај свог мандата да, како каже, народу подари цркву. Објекат изграђен у селу Бајчетина код Крагујевца саградио је од свог новца, али званично се не зна колико је коштало подизање цркве украшене мозаиком и мермером. 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА