Најновије

Ево да ли ће заиста све жене ићи на војну обуку: Коначан одговор најзад откривен!

Обука и увежбавање резервног састава биће међу приоритетима Војске Србије у наредних неколико година, пишу Новости.

Жене у војсци Србије (Фото: vs.rs)

"Други позив", важна компонента одбране земље, више од деценију је био запостављен. У овом кругу обвезника, како се процењује, више је од милион грађана, али ће на војне вежбе бити позиван само мањи део резервиста. У првом ешелону биће војници који су добровољно одслужили војни рок, међу којима приближно петину чине и жене.
Место дама у систему обуке изазвало је бурну полемику, па је план Александра Вулина протумачен као увођење војне обавезе и за све даме, а онда је он за "Новости" објаснио да уопште није реч о војној обуци цивила, већ резервиста који су служили војску:
- У мери у којој проценимо шта су претње и изазови, биће предвиђен и процес обуке - каже Вулин.
- Србија деценијама није обучила никога ни за једну активност, осим кроз служење војног рока. Више људи је за ванредне ситуације обучио Црвени крст него безбедносне структуре наше земље. А поплава, пожара и несрећа биће више, а не мање.
Вулин додаје да се диви храбрости свих који сматрају да је Србија једина земља на свету која нема непријатеља, која нема претњи нити којој треба обука и припрема.
- Немам ту храброст, и даћу све од себе да припремим Србију да буде спремна и сигурна у себе. Надам се да ће то бити мој највећи грех - рекао је Вулин за Новости.
Подсетимо, резервни састав чине војни обвезници од 19 до 60 година живота, а резервиста током године у чизмама може да проведе највише 90 дана. Данас је Трнова Петка, последњи у низу женских празника, зато ову ствар никако не узимајте у руке! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Господарица српског неба: Ања Крнета је једина жена пилот у Војсци Србије

Бонус видео

Девојке српске војске 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА