Најновије

НА ИВИЦИ НУКЛЕАРНОГ АМБИСА: Амери руше кључни договор о светском миру!

Амерички Конгрес је успео у намери да Русији уведе нове санкције, али тешко да ће се на томе зауставити. Штавише, то је само почетак, а нови пакет "кидања веза" са Русијом врло лако би могао да гурне свет један корак ближе нуклеарном обрачуну и новој бесомучној трци у наоружању.

Светски мир дошао у питање (Фото: Pixabay)

Наиме, према добро обавештеним изворима на које се позива "Политико", амерички Сенат ће ускоро гласати о неколико нових закона, од којих ће један захтевати од Пентагона да прекрши Споразум о елиминацији ракета средњег и малог домета (ИНФ), који су 1987. потписали председници САД и СССР Роналд Реган и Михаил Горбачов.
Наиме, један од предлога закона биће поновно увођење пројектила са дометом између 500 и 5.500 километара. Нове ракете биће конвенционалне, док би исте само са нуклеарним наоружањем и даље биле забрањене. У Русији је ова иницијатива дочекана са великим разочарањем, а у први план се истичу "досад најгоре последице" које би такав потез могао да произведе.
- Охрабрени потписивањем нових антируских санкција, амерички законодавци иду до самог краја. Нова иницијатива развоја смртоносног оружја обориће рекорд по негативним последицама које ће руско-амерички односи претрпети, али и светска безбедност уопште - изјавио је политички аналитичар Иља Карламов за "РИА Новости".
ИНФ споразум на снагу је ступио 1. јуна 1988. године, а по њему се забрањује производња, тестирање и распоређивање балистичких и крстарећих пројектила кратког (500-1.000км) и средњег домета (1.000-5.000 км). Такође, споразум је елиминисао све лансере и копнене ракете домета 500-5.500 км.
До лета 1991. године СССР је уништио 1.846 ракетних система, док су САД демонтирале 846. Инспекције по питању поштовања овог споразума спроводиле су се све до 2001. године.
Овај споразум представљао је први велики корак ка разоружању, чиме су две највеће светске силе уједно допринеле светском миру. Међутим, чини се да зарад инстант политичких поена, поједини фактори у Конгресу желе да сруше тешко извојевани договор.
Укидање ИНФ не би било претња само Русији, већ и америчким савезницима у Европи, јер се нико неће осећати безбедно знајући да најјача сила на свету одустаје од споразума који је за циљ имао управо повећање мира и стабилности на планети.
С друге стране, из Кремља је саопштено да "Русија чврсто стоји иза Споразума о елиминацији ракета средњег и малог домета".
- Испуњавамо своје обавезе прописане ИНФ споразумом, а самим тим очекујемо да и наши партнери поступе исто. Са САД није било разговора о томе - рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Прве спекулације о "ревизији споразума" у САД су се јавиле у фебруару ове године, а као разлог наведено је наводно кршење ИНФ од стране Русије. Предлог о измени споразума покренули су републикански сенатори "јастребови": Том Котон, Рон Џонсон и изненађујуће, Марко Рубио са Флориде. Сумњу о профитабилности које неки од кључних споразума (попут ИНФ) имају за Вашингтон изразио је и сам Доналд Трамп. Он је у ранијем интервјуу за "Ројтерс" рекао:
- Ја бих највише волео да нико на свету не поседује нуклеарно оружје. Међутим, ситуација није таква, а ако се повучемо, бићемо иза свих. А ја не желим да будемо чак ни иза пријатеља, а камоли иза нуклеарне силе - рекао је Трамп.
"Политико" наводи да би предлог ревизије споразума могао да прође, с обзиром да ће се заснивати на истој платформи као и недавно уведени пакет санција, а то је да Руси крше билатералне споразуме, иако то није поткрепљено необоривим доказима. Противници овако радикалног предлога истичу да би ревизија споразума била корак ближе ка нуклеарном сукобу, пре свега јер су односи САД и Русије још гори него за време хладног рата.
Имајући у виду да се велика већина америчких законодаваца залаже за далеко чвршћи став према Русији, мало је вероватно да ова иницијатива заврши у канти за ђубре. Уосталом, 85 милијарди долара вредан пројекат развијања нових америчких балистичких ракета указује управо супротно. А имајући у виду немоћ Доналда Трампа у односу на Конгрес, чак и да жели да стане на пут овој иницијативи (што је под великим знаком питања), Трамп по свему судећи не би могао да учини ништа. Погледајте ОВДЕ како су Амери отерали усташе из Книна. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако изблиза изгледа амерички нуклеарни потенцијал:

Бонус видео

Овако изгледа руска нуклеарна сила:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА